Blogga

Vem har ratt att soka socialbidrag?

Vem har rätt att söka socialbidrag?

För att vi ska kunna betala ut försörjningsstöd måste du ha ett faktiskt behov av ekonomisk hjälp. Dessutom måste alla andra möjligheter för dig att klara din försörjning vara uttömda. Meningen med försörjningsstödet är att det ska vara tillfälligt och stödja dig så att du kan återgå till att försörja dig själv.

Hur mycket får en ensamstående i socialbidrag?

Riksnormen. I Sverige är riksnormen för försörjningsstöd, årligen fastställd av Socialstyrelsen, 4180 kronor per månad för ensamstående 2021, 6800 kr för två samboende och olika belopp för barn beroende på ålder. Dessutom tillkommer en summa för boendet beroende på vad det kostar i det individuella fallet.

Får man ha bil om man har försörjningsstöd?

Lagen är utformad så att lättsålda tillgångar kan påverka rätten att få försörjningsstöd, men å andra sidan så kan exempelvis en bil vara nödvändig för att ta sig till och från arbetsplatser.

Måste man vara inskriven på Arbetsförmedlingen för att få socialbidrag?

Arbetssökande. Du som söker arbete behöver vara inskriven hos Arbetsförmedlingen för att kunna få ekonomiskt bistånd.

Vad behövs för att söka ekonomiskt bistånd?

Arbetssökande. Du som söker arbete behöver vara inskriven hos Arbetsförmedlingen för att kunna få ekonomiskt bistånd. Du behöver vara aktivt arbetssökande och söka alla arbeten som du är kvalificerad för. Du ska också delta i de aktiviteter som du blir erbjuden av Arbetsförmedlingen.

Kan socialen se vilka banker man har?

Socialtjänsten har dock inte befogenhet att själva titta på ditt bankkonto, utan uppgifterna måsta lämnas frivilligt av dig. Vad kan du göra om du är missnöjd med hur socialtjänsten hanterat ditt ärende? Något som socialtjänsten inte har rätt till att göra är att titta på ditt bankkonto utan ditt samtycke.

Hur mycket kan man få i Möbelbidrag?

Bistånd till hel hemutrustning kan utgå med upp till femtio procent av prisbasbeloppet för en ensamstående person. Att man är två personer innebär inte att man per automatik får ett helt prisbasbelopp eftersom att mycket är gemensamt. Storleken på lägenheten spelar också roll för hur mycket man kan få.

Försörjningsstöd är en tillfällig ekonomisk hjälp från kommunen som du kan få om du inte kan försörja dig på egen hand. Rätten till stöd prövas individuellt och beviljas för en månad i taget. Eftersom försörjningsstödet är inkomstprövat måste individ- och familjeomsorgen göra en utredning.

Share this post