Populära

Vad producerar Liberia mest av?

Vad producerar Liberia mest av?

Nästan två tredjedelar av befolkningen arbetar inom jordbruket och de flesta odlar för eget bruk. Ris och kassava är de viktigaste matgrödorna.

Vad exporterar Liberia?

Liberia är rikt på naturtillgångar med skog, guld, järnmalm, diamanter och gummi. De senaste åren har Liberia också påbörjat export av kakao och palmolja.

Den första järnmalmsgruvan öppnade i Bomi Hills år 1951 och under 1970-talet var Liberia en av världens största exportörer av järnmalm. På gränsen mot Sierra Leone, vid floden Mano, ligger Liberias största fyndighet av järnmalm. Under inbördeskriget var diamanter och guld de enda naturtillgångar som bröts.

Är det krig i Liberia?

Fjorton års förödande inbördeskrig I Liberia slöts fredsstillestånd i augusti 2003 efter 14 års förödande inbördeskrig där 700000 av landets 3,3 miljoner invånare i olika perioder vistats som flyktingar i grannländerna, och 500000 i flyktingläger i det egna landet.

Vad betyder Sierra Leone?

Namn. Under 1400-talet började portugisiska sjöfarare besöka området. Då invandrade också de flesta folkslagen till Sierra Leone. Landet fick sitt namn efter Lejonbergen, av portugiserna kallade Serra Lyoa, vid floden Rokel.

Vad produceras i Liberia?

Vad heter huvudstaden i Sierra Leone?

FreetownSierra Leone / Huvudstad

Sierra Leone, formellt Republiken Sierra Leone, är en stat i Västafrika. Landets klimat är tropiskt. Huvudstaden, tillika landets största stad och säte för regeringen, heter Freetown.

Varför pratar man engelska i Sierra Leone?

Det officiella språket i Sierra Leone är engelska. Varje folkgrupp har sitt eget språk och krio används främst mellan de olika folkgrupperna. Omkring 97 procent av landets befolkning talar språket. Det finns litteratur på krio och en rörelse i Sierra Leone som önskar att göra krio till landets nationalspråk.

Share this post