Trendig

Vad far journalister gora?

Vad får journalister göra?

Tillmötesgå rimliga önskemål från intervjuade personer om att i förväg få veta hur och var deras uttalanden återges. Förfalska inte intervjuer eller bilder. Visa hänsyn vid fotograferingsuppdrag, anskaffning av bilder och annat material, särskilt i samband med olyckor och brott.

Vad får tidningar publicera?

Rätten att publicera regleras i grundlag, för tryckt skrift tryckfrihetsförordningen, för nättidningar yttrandefrihetsgrundlagen. För att det ska vara brottsligt att publicera något krävs att det är särskilt stadgat i lagen att det är straffbart. Det brott som ligger närmst till hands för din del är brottet förtal.

Vad kan man jobba som journalist?

En journalist är en person som antingen kan jobba på TV, radio, tidningar eller webbtidningar för att rapportera om nyheter, göra intervjuer samt skriva texter, som artiklar, reportage, notiser och referat. En journalist kan också skriva informationsmaterial, och han eller hon kan också skriva böcker.

Får man publicera namn?

tidningar får publicera namn och bild på misstänkta. I så fall gäller reglerna i tryckfrihetsförordningen (TF). Att publicera namn på misstänkta brottslingar kan vara förtal (7 kap. 3 § första stycket TF).

Vilka etiska aspekter måste en journalist redaktör överväga före publicering?

Överväg noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor. Avstå från sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges. 16. Om inte namn anges undvik att publicera bild eller uppgift om yrke, titel, ålder, nationalitet, kön eller annat, som gör en identifiering möjlig.

Vilka är de pressetiska reglerna och vad innebär de?

Pressetik, en typ av tillämpad etik, syftar till att definiera vad som är lämpligt att, med hänsyn taget till individers välbefinnande, publicera. Det omfattar även hur journalister förväntas utföra sitt uppdrag.

Share this post