Blogga

Vad ar Epigastrikabrack?

Vad är Epigastrikabråck?

Ett bukväggsbråck kan förklaras som en utbuktning av innehållet i bukhålan genom en defekt (ett hål) i bukväggens muskulatur. Bukväggsbråck som uppkommer i bukväggen utan att man tidigare är opererad är vanligen lokaliserade till bukens medellinje och benämns antingen navelbråck eller epigastrikabråck.

Varför får man Tarmbråck?

Anledningen till att bråck uppstår beror på att det har bildats en slags säck med bukinnehåll i bukväggen som i sin tur skapar en synlig utbuktning på utsidan av kroppen. Bukväggen är den vävnad som finns mellan huden och magens olika organ. Den består av flera lager.

Vad är Naveltrång?

Navelbråck uppstår när bukhinna och bukinnehåll pressas ut genom en försvagning i bukväggen. Då skapas en så kallad bråcksäck och en synlig utbuktning på magen uppstår. Navelbråck är vanligen medfött och det är vanligast hos barn, men förekommer också bland vuxna.

Måste man operera navelbråck?

Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har försvagats. En så kallad bråcksäck bildas under huden och det blir en rund utbuktning på magen. Om du som vuxen har besvär av ditt navelbråck kan en operation vara nödvändig för att komma tillrätta med besvären.

När opererar man diskbråck?

Behandling. De allra flesta diskbråck försvinner spontant inom 2-6 månader, ibland tar det längre tid. Kroppen bryter ned diskbråcket. Om smärtan inte minskat eller försvunnit inom ca 2 – 3 månader rekommenderar vi operation.

Varför får man bråck?

Är det farligt med navelbråck?

Det är oftast helt ofarligt och hos barn växer det nästan alltid bort. Ibland kan navelbråck hos vuxna utvecklas till ett så kallat inklämt bråck. Det betyder att tarm eller annan vävnad från magen pressas ut i bråcksäcken. När det händer kan vävnaden komma i kläm och behöva tryckas tillbaka.

Kan man leva med navelbråck?

Om man lägger sig på rygg eller trycker på utbuktningen försvinner den oftast. Om den inte gör det beror det troligtvis på att bråcket innehåller fett som sitter mellan bukhinnan och huden. Navelbråck är i de flesta fall medfödda och förekommer oftast hos barn. Bråck utan symtom behöver vanligen inte opereras.

Är det farligt att operera diskbråck?

Finns det några risker med operationen? Ja, liksom vid alla andra operationer finns det en risk att komplikationer kan uppstå. Sårinfektion förekommer i 2-3%. Nervskada med övergående eller bestående muskelsvaghet, känselbortfall eller nervsmärta i benet uppstår i 1%.

När ska man söka vård för navelbråck?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att du har ett inklämt navelbråck som inte kan tryckas tillbaka. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Vad är Femoralbråck?

Med ljumskbråck avses inguinala och femorala bråck. Bråcket är en utbuktning av bukhinnan som bildar en säck, i vilken tarm eller oment tränger fram genom bukväggen. Bråck kan vara medfödda eller förvärvas genom en försvagning i bukväggen.

Hur går Navelbråcksoperation till?

Operationen innebär att hålet/defekten repareras. Är navelbråcket litet räcker det oftast med att man enkelt syr över defekten. Är hålet/bråcket större kan det ibland vara behövligt att förstärka bukväggen med ett specialnät. Operationen utförs vanligtvis i lokalbedövning, men narkos kan ibland vara lämpligt.

Hur känns Femoralbråck?

Allt från inga symtom till uttalad smärta av koliktyp men även diffusa smärttillstånd i ljumsken.

Share this post