Blogga

Vad heter folket i Afghanistan?

Vad heter folket i Afghanistan?

Pashtuner, tadzjiker och uzbeker Pashtunerna, som beräknas utgöra 40-45 procent av befolkningen, är den största folkgruppen. De flesta pashtuner bor i de södra och östra delarna av landet och talar pashtu, ett av Afghanistans två officiella språk. Även i Pakistan finns en stor pashtunsk befolkning.

Vilken kontinent tillhör Afghanistan?

AsienAfghanistan / KontinentAsien är jordens största och mest folkrika världsdel. Sedan 1700-talet har gränsen mellan Europa och Asien vanligen ansetts gå genom Uralbergen, Uralfloden, Kaspiska havet, Kaukasus, Svarta havet, Bosporen, Marmarasjön och Dardanellerna. Gränsen mellan Asien och Afrika anses normalt vara Sueznäset och Röda havet. Wikipedia

Vad heter landet som ligger väster om Afghanistan?

Landet är bergigt och saknar kust. Det gränsar till Pakistan i söder och öster, Iran i väst, Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikistan i norr, och Kina allra längst i öster.

Vilka tillgångar har Afghanistan?

Afghanistans främsta naturresurser är naturgas, olja, järnmalm och koppar. Landet har även en hel del andra mineraler som litium, kobolt, krom och uran. Värdet på tillgångarna varierar stort i olika uppskattningar och beräkningar, men det är helt klart att det rör sig om många miljarder dollar.

Vilket folkslag är talibaner?

Taliban (pashto: طالبان), av arabiskans pluralis av ṭālib (طالب) för ”student”, är en politisk-religiös väpnad islamistisk och pro-pashtunsk rörelse som grundades i Kandahar 1994 och behärskade merparten av Afghanistan åren 1996–2001 och åter tog makten sommaren 2021.

Vad betyder pashtuner?

Pashtuner (pashto: پښتون, persiska: پشتون), också kallade pathaner, är den största folkgruppen i Afghanistan och den näst största i Pakistan. De är drygt 30 miljoner, talar traditionellt pashto och är mestadels sunnitiska muslimer.

Vilka är Afghanistans grannländer?

Stängda gränser för flyende afghaner. UNHCR är djupt oroad över de ökade riskerna för afghaner som försöker fly till grannländer när situationen i Afghanistan fortsätter att försämras. Afghanistans landgränser mot Pakistan och Iran är endast öppna för människor med pass och visum.

Hur mycket har kriget i Afghanistan kostat?

2,6 miljarder kronor dagligen Amerikas i särklass längsta krig – och dyraste. Enligt projektet ”Cost of wars” från Brown University som kom i augusti i år är prislappen för insatsen i Afghanistan 20 000 miljarder kronor – 2,6 miljarder kronor, varje dag i tjugo års tid.

Vad är gränsen till Afghanistan?

Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust. Det gränsar till Pakistan i söder och öster, Iran i väst, Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikistan i norr, och Kina allra längst i öster.

Vad är Afghanistan i Asien?

Afghanistan, formellt Islamiska republiken Afghanistan, persiska: جمهوری اسلامی افغانستان; pashto: د افغانستان اسلامي جمهوریت, är ett land i södra Asien. Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust.

När blev Afghanistan självständigt?

Landet Afghanistan som vi känner det grundades år 1747, var under en del av 1800-talet brittiskt protektorat och blev självständigt år 1919. År 1979 invaderades landet av Sovjetunionen till stöd för en svag kommunistisk regering.

Share this post