Rekommendationer

Vad innebar gillen?

Vad innebar gillen?

Gille var en medeltida sammanslutning av människor, ett brödraskap där medlemmarna lovade varandra ett visst skydd. I modern form kan de liknas vid föreningar som bildades på olika plan i samhället och för olika behov, men de var samtidigt religiösa föreningar samt sjuk- och begravningskassor.

Varför ökade handeln under senmedeltiden?

Handeln ökade under medeltiden eftersom skördarna växte och åkermarken expanderades. Detta ledde till att det fanns större intäkter att sälja. Byteshandeln kunde bli svår så då inskaffades mynt och pengar och detta ledde till en mer effektiv handel.

Hur påverkade digerdöden ekonomin?

Många byar låg öde och folktomma där pesten hade dragit fram. Det blev därför brist på arbetskraft, vilket dock gynnade de överlevande bland bönderna och andra arbetare eftersom lönerna steg. Godsägarna fick det å andra sidan sämre eftersom de inte kunde anställa lika många som tidigare.

Vad är ett gille medeltiden?

Under medeltiden var hantverkarna och köpmännen anslutna till olika skrån som hade hand om fackliga och ekonomiska frågor. Vid sidan av skråna fanns gillen som var sociala sammanslutningar som kan beskrivas som en social parallellorganisation till skråväsendet.

Kan gå som gille?

Ordet gille är en synonym till gästabud och samkväm och kan bland annat beskrivas som ”äldre form av frivillig sammanslutning”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av gille samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

När kom gesäll och Mästarbrevet till Sverige?

Kort historik om Gesäll- & Mästarbrev I början av 1900-talet etablerades den första rikstäckande organisationen för svenskt hantverk som också blev det samlade organet för äldre och då nyetablerade lokala hantverksföreningar i landet. 1941 kom förordningen om Mästarbrev.

Hur fungerade skråväsendet i Sverige?

Under medeltiden fram till 1800-talet var alla företagare och affärsmän i Europa tvungna att vara anslutna i skrån för att få tillstånd att utöva sitt yrke. Skråna fungerade även som begravnings-, sjuk- och försäkringskassa. De var en slags blandning av dagens LO, SAF (idag Svenskt näringsliv) och Försäkringskassan.

Share this post