Ny

Vilka stadsstater dominerade det antika Grekland?

Vilka stadsstater dominerade det antika Grekland?

Historia. De stadsstater som gett namn åt begreppet var de i Grekland under arkaisk tid (800-talet-480-talet f.Kr.), poleis (singular polis). De främsta var Aten, Sparta, Thebe och Syrakusa (på Sicilien).

Var Sparta en diktatur?

Aten hade vad man brukar kalla den första demokratin medan Sparta hade en mycket strikt och militärisk diktatur.

På vilket sätt bidrog den grekiska geografin till skapandet av stadsstater?

Efter att Medelhavsområdet och Mellanöstern i tusentals år dominerats av kungariken och klansamhällen växte under 800- och 700-talen f.v.t. en ny form av statsbildning fram i det område som idag är Grekland – stadsstaten.

Hur styrdes antika Sparta?

Till skillnad från Athen var Sparta en extrem militärstat. Två kungar ledde landet om det var krig. Under dem fanns spartanerna som styrde i landet i fredstid. Under dem fanns perioikerna som saknade rösträtt men som arbetade med handel och hantverk.

Vad hette de första civilisationerna i Grekland?

Den minoiska kulturen på Kreta (2600–1400 f Kr) hade nära kontakter med Egypten och Mesopotamien och utvecklade ett eget skriftspråk. Efter 1400 f Kr drabbades Kreta av en nedgångsperiod, sannolikt till följd av naturkatastrofer, missväxt och uppror. Ungefär samtidigt växte den mykenska kulturen fram på fastlandet.

Varför var grekerna så engagerade i att förstå tillvarons förutsättningar och fundament?

Greklands geografiska läge vid Medelhavet kom att spela en viktig roll för handeln och spridandet av idéer i området. Grekerna koloniserade dessutom stora områden runt Medelhavet vilket bidrog till att sprida den grekiska kulturen (se karta).

Vilka var mest demokratiska under antiken?

Aten – antikens mest kända demokrati De rika tvingades gå med på demokratiska reformer eftersom man insåg att de fattiga behövdes för att försvara Aten och för att helt enkelt få stadsstaten att fungera. Stadsstaten Aten bestod inte bara av själva staden utan inbegrep även landskapet och halvön Attika.

Varför kallas Grekland för Europas vagga?

Det antika Grekland var det moderna Europas vagga. För runt 3000 år sedan lades den kulturella grunden för västerländska civilisationen runt Medelhavets strandlinjer.

Varför uppstod antikens Grekland?

Varför föll antikens Grekland?

På 300-talet f.Kr var Grekland försvagat och sårbart efter årtionden av inbördeskrig mellan de ledande stadsstaterna Aten och Sparta. Stadsstaterna underkuvades då av kung Filip II av Makedonien, ett rike i norra utkanten av den grekiska världen. Han avled snart efter invasionen och efterträddes av sin son Alexander.

Share this post