Frågor

Vilken del av folkhalsoarbetet ansvarar landsting regioner respektive kommun for?

Vilken del av folkhälsoarbetet ansvarar landsting regioner respektive kommun för?

Landstingets ansvar för att förebygga ohälsa finns inskrivet i hälso- och sjukvårdslagen. Kommunerna har ett ansvar för människors hälsa och välfärd enligt hälsoskyddslagen och socialtjänstlagen.

Vad är boende och närmiljö?

I vår boende- och närmiljö kan detta exempelvis handla om att natur- och kulturmiljöer och den byggda miljön, utomhus och inomhus, ger möjlighet till fysisk aktivitet, rekreation, möten med andra, välbefinnande och avkoppling.

Har alla i samhället likvärdiga möjligheter till en god hälsa?

Hälsan i en befolkning beror på många olika faktorer och kan ses som resultatet av ett samspel mellan individ och samhälle. För att uppnå en god och jämlik hälsa krävs att människor har jämlika livsvillkor. Dessa villkor och förutsättningar kallas ofta för hälsans bestämningsfaktorer.

Vilka frågor är viktigast att arbeta med kopplat till folkhälsan?

Dessa är:

  • Det tidiga livets villkor.
  • Kunskaper, kompetenser och utbildning.
  • Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö
  • Inkomster och försörjningsmöjligheter.
  • Boende och närmiljö
  • Levnadsvanor.
  • Kontroll, inflytande och delaktighet.
  • En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård.

Vilken del av folkhälsoarbetet ansvarar kommunerna för?

Kommuner. Mycket av ansvaret för folkhälsoarbetet ligger hos kommunerna som ansvarar för grundläggande och lokal samhällsservice, det vill säga merparten av de välfärdstjänster som påverkar befolkningens hälsa genom hela livet.

Vilka olika nivåer bedrivs folkhälsoarbetet?

Socialstyrelsen gör regelbundet Folkhälsorapporten, som beskriver befolkningens hälsa. Folkhälsoarbete bedrivs också på regional och lokal nivå. På lokal nivå är det vanligt att ha ett folkhälsoråd och personen som arbetar med detta kallas vanligtvis folkhälsostrateg, folkhälsoplanerare, folkhälsosamordnare.

Är Folkhälsomyndigheten politisk?

Det folkhälsopolitiska arbetet i Sverige styrs av ramverk. De viktigaste är det folkhälsopolitiska ramverket med sina åtta målområden och Agenda 2030. Här beskrivs dessa och hur de hänger ihop, betydelsen av andra tvärpolitiska områden samt viktiga lagar inom folkhälsoområdet.

På vilka olika nivåer bedrivs folkhälsoarbete och på vilket sätt Beskriv och ge exempel?

ex. förskola, skola, vård och omsorg, har bäring på de livsområden som är centrala för en god och jämlik hälsa. Ett aktivt och strategiskt folkhälsoarbete på lokal och regional nivå är därmed en förutsättning för att uppnå en god och jämlik hälsa i hela befolk- ningen.

Vad innebär de elva folkhälsomålen?

Sverige har en nationell folkhälsopolitik med elva målområden. Målområdena omfattar de bestämningsfaktorer som påverkar folkhälsan, det vill säga livsvillkor, miljöer, produkter och levnadsvanor. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa för hela befolkningen.

Share this post