Innehållsförteckning
Har vi skyldighet att hjälpa andra?
Detta är ett exempel där enigheten kring den rätta handlingen är stor – få anser att personen inte har en skyldighet att rädda en medmänniska givet den relativt lilla uppoffringen som krävs. Det är när andra scenarier framställs, när handlingslinjen inte längre tycks självklar, som det uppstår dilemman.
Hur hjälpa fattiga?
Det är särskilt viktigt att regeringar satsar på hälsa och utbildning, i kombination med andra normer som främjar rättvis tillväxt, vid bekämpande av fattigdom. Sådana sociala normer kan hjälpa till att: minska försakelse och fattigdom. öka människors produktiva kapacitet och möjligheter.
Vad kan jag göra för att hjälpa andra?
Att hjälpa andra är att sätta sig i in deras situation, känna deras sorg som om den vore din egen, visa att du finns där, att du kommer förhindra att de faller och att du om så ändå skulle ske kommer hjälpa dem att resa sig.
Har vi ett moraliskt ansvar att hjälpa och skänka pengar till den fattiga delen av världen?
Vi är ansvariga för samtliga konsekvenser av våra handl- ingar och underlåtelser, och ”om en konsekvens av att jag spenderar mina pengar på lyxartiklar är att någon dör, då är jag ansvarig för dödsfallet”.
Vad kan vi göra för att hjälpa fattiga länder?
Samtidigt finns det ett samband mellan minskad fattigdom och satsningar på hälsa och utbildning. Här ger Sverige stöd till utvecklingen av skola och utbildning, mödravård, barnhälsovård, sjukvård, förebyggande hälsovård, vatten och sanitet. Bekämpningen av hiv och aids är särskilt prioriterat.
Vem har Garantställning?
Tanken är att den som blir handlingsförlamad när en olycka händer inte ska straffas för det. Undantaget är personer som har vissa speciella roller, garantställning, till exempel poliser och badvakter. En person i garantställning är skyldig att hjälpa en nödställd, t. ex.