Allmänning

Vad ar bra med utslappsratter?

Vad är bra med utsläppsrätter?

Handeln med utsläppsrätter gör helt enkelt att utsläppen minskar där det är mest kostnadseffektivt att minska. Det har hittills skett inom kolkraften eftersom det där finns fossilfria alternativ. Kolkraft går att ersätta med till exempel sol och vind.

Vad innebär systemet med utsläppsrätter inom EU?

EU:s system för handel med utsläppsrätter, EU ETS, är ett styrmedel för att på ett kostnadseffektivt sätt minska utsläppen av växthusgaser. Systemet bygger på EU-gemensamma regler och omfattar alla medlemsländer samt Norge, Island och Liechtenstein. EU:s utsläppshandel inleddes år 2005.

Vart går pengarna från utsläppsrätter?

Dessa betalas in till statens centralkonto i Riksbanken och bokas mot inkomsttitel i statsbudgeten. Under 2021 gav Sveriges auktioner av utsläppsrätter intäkter för 2,3 miljarder kronor till den svenska statskassan. Förutom att ta emot intäkterna företräder Riksgälden också Sverige i auktioneringsfrågor.

Vem äger utsläppsrätter?

Naturvårdsverket är tillståndsmyndighet, fattar beslut om tilldelning av utsläppsrätter, är tillsynsmyndighet och ansvarar för uppföljning av företagens årliga rapportering av utsläpp av växthusgaser.

Är klimatkompensation hållbart?

Klimatkompensation har blivit ett argument från flygbranschen för att kunder ska fortsätta flyga. Men enligt forskningen är det en åtgärd med begränsad effekt. – Ett grundproblem är att kompensationen måste vara permanent och det går inte att säkerställa.

Vilka företag behöver utsläppsrätter?

De företag som släpper ut mer koldioxid än vad de har rätt till, kan köpa utsläppsrätter av de som släpper ut mindre än sin kvot. Företagen kan handla direkt med varandra, via börser eller via de särskilda mäklare, börser och förmedlare som etablerat sig på marknaden.

Vem kan köpa utsläppsrätter?

Handeln med utsläppsrätter är inte begränsad till de verksamhetsutövare som har åtaganden och är tvingade att ingå i systemet utan även andra företag, organisationer och privatpersoner kan köpa och sälja utsläppsrätter och internationella reduktionsenheter.

De företag som släpper ut mer koldioxid än vad de har rätt till, kan köpa utsläppsrätter av de som släpper ut mindre än sin kvot.

Share this post