Blogga

Vad ar en hyresvard?

Vad är en hyresvärd?

En hyresvärd är ett företag eller en privatperson som hyr ut en bostad till dig. Det vanligaste är att olika fastighetsbolag hyr ut hyresrätter i flerfamiljshus och de blir därmed din hyresvärd. Hyr du en bostad i andra hand är det istället personen som hyr ut bostaden som blir din hyresvärd.

Vad är en fastighetsförvaltare?

Fastighetsförvaltning är den drift och underhåll som behövs för att alltifrån bostäder till kommersiella och/eller industriella fastigheter ska fungera effektivt och optimalt.

Vad är en hyresgäst?

Du som hyr din bostad, till exempel av en privatperson eller ett fastighetsbolag, kallas för hyresgäst.

Vilka arbetsuppgifter har en fastighetsförvaltare?

Vad gör en fastighetsförvaltare: En fastighetsförvaltare har ett övergripande ansvar för att utveckla, bevara och förbättra en eller flera fastigheter. I rollen ingår ofta ett personalansvar för de fastighetsskötare, -värdar och -tekniker som arbetar i fastigheterna.

Vad ingår i teknisk förvaltning?

Vad är teknisk förvaltning? Det innebär att vi t. ex. genomför besiktningar, sköter kontakt med myndigheter underhållsplanering, drift – energioptimering samt upphandlingar.

Vad får en hyresvärd göra?

Hyresvärden har rätt att utan uppskov få tillträde till lägenheten för att utöva nödvändig tillsyn eller utföra förbättringsarbeten som inte kan uppskjutas utan skada. När lägenheten är ledig till uthyrning, är hyresgästen skyldig att låta den visas på lämplig tid.

Vad ska en hyresvärd stå för?

Åtgärder här kan vara att måla väggar, byta vitvaror, slipa golv, tapetsera väggar och fixa taket. Den andra punkter av skyldigheter för hyresvärden är den att hen ska åtgärda vissa problem som uppstår i bostaden.

Vad innebär det att vara förvaltare av en byggnad?

Fastighetsförvaltare som ofta kallas också för lokalförvaltare, sköter förvaltningen av byggnader och tillhörande markområden. De planerar underhåll till exempel reparationer av olika slag och kan även vara ansvariga för fastighetens ekonomi.

Vilka rättigheter har hyresgästen?

Hyresgästens rättigheter och skyldigheter

  • Att betala hyran i tid.
  • Att se till att hyresbostaden hålls i ett gott skick.
  • Att följa villkoren i hyresavtalet.
  • Att fråga om tillstånd hos hyresvärden om du vill göra ändringar i bostaden, till exempel måla en vägg.
  • Att ersätta hyresvärden för skador som du åsamkar bostaden.

Share this post