Allmänning

Hur paverkar Lissabonfordraget EU parlamentets makt och har det blivit mer demokratiskt sett ur medlemslandernas medborgares perspektiv?

Hur påverkar Lissabonfördraget EU parlamentets makt och har det blivit mer demokratiskt sett ur medlemsländernas medborgares perspektiv?

Det är bra att EU går från att bara vara ett samarbete mellan reger- ingar till att fokusera mer på medborgarna. Lissabonfördraget innebär att du som EU-medborgare får större möjligheter att påverka politiken, men också att du får ett tydligare skydd jämfört med vad som gäller idag.

Vilka är aktörerna i lagstiftning på EU nivå?

EU-kommissionen föreslår lagar som ministerrådet och Europaparlamentet sedan beslutar om. Europeiska rådet, där medlemsländernas stats- och regeringschefer sitter, håller toppmöten och bestämmer över EU:s mål och prioriteringar.

Hur märker vi av EU i vardagen och hur kan vi som medborgare påverka EU?

EU kan inte ta hand om allt – och det har heller aldrig varit målet. EU:s handlingsutrymme fastställs och begränsas tydligt i EU-fördragen. Den övergripande principen är att EU bara ska agera när ett mål bättre kan uppnås tillsammans på EU-nivå än på nationell, regional eller lokal nivå.

Hur kan riksdagen påverka en EU lag?

I EU är det regeringen som för Sveriges talan, men riksdagen har möjlighet att påverka. Riksdagen granskar EU-dokument och prövar förslag på nya EU-lagar. Inför beslutsmöten i EU måste regeringen prata ihop sig med riksdagen om Sveriges ståndpunkt.

Vilka befogenheter har Europaparlamentet?

Parlamentet är medlagstiftare – dvs. det har befogenhet att anta och ändra lagstiftning och det beslutar om EU:s årliga budget på samma villkor som rådet. Det övervakar kommissionens och andra EU-organs verksamhet och samarbetar med nationella parlament ute i medlemsstaterna för att få reda på deras synpunkter.

Vad händer om EU får mer makt?

Via Europaparlamentet har du större makt än vad du kanske tror. Du har möjlighet att påverka allas vår framtid, och vad ännu viktigare är: Detta gäller både din egen och kommande generationers framtid. Alla handlingar och reaktioner leder i slutänden till resultat.

Share this post