Allmänning

Vad menas med PKK?

Vad menas med PKK?

PKK, förkortning för kurdiska Partia Karkaren Kurdistan, Kurdistans arbetarparti, grundat 1978 i Turkiet som ett marxist-leninistiskt parti av bland andra Abdullah Öcalan.

Vem tog över Kurdistan?

Den upprättades under en sovjetisk ockupation av Iran och med sovjetiskt militärt stöd 1946–1947 och bär namn efter staden Mahabad. Denna räknas som den andra halvt självständiga kurdiska staten på 1900-talet, efter Araratrepubliken; den nådde dock inget erkännande av det internationella samfundet.

Vilket år är det i Kurdistan?

Idag använder kurderna den kejserliga kalendern, användes officiellt i Kurdistan regionen. År 2021 sammanfaller med år 2721 och 21 mars infaller det kurdiska nyåret Newroz enligt Kurdistans kejserliga kalender. Hos de kurdiska zoroastrierna så är det år 3759.

Hur ser det ut i Kurdistan?

Det sammanhängande geografiska området i Mellanöstern som bebos av kurder utgör en yta på 500000 kvadratkilometer. Det omfattar norra och nordöstra Irak, nordvästra Iran, sydöstra Turkiet samt nordligaste Syrien. Området har sedan lång tid gått under benämningen Kurdistan (kurdernas land).

Vad har PKK gjort?

PKK satte som sitt mål att upprätta en kommunistisk stat i de av kurder bebodda områdena i Turkiet, Irak, Iran och Syrien. I augusti 1984 inledde PKK en rad aktioner i sydöstra Turkiet, vilket blev början till ett inbördeskrig mellan PKK och turkiska staten.

Hur många kurder bor i Sverige?

Till kurder i Sverige räknas personer som är folkbokförda i Sverige och som tillhör den kurdiska folkgruppen. År 2017 befann sig uppskattningsvis cirka 100 000 kurder i Sverige.

Vart kommer man ifrån om man är kurd?

Kurderna talar ett indoeuropeiskt språk som bland annat är släkt med persiska. Deras traditionella bosättningsområden – Kurdistan – sträcker sig från sydöstra Turkiet in i angränsande delar av Iran, Irak, Syrien, och Armenien samt Libanon.

Vad har Turkiet gjort mot kurderna?

Atatürks sekulariseringspolitik blev det som tände upprorsgnistan på den religiöst konservativa kurdiska landsbygden. Kurdiska uppror mot den turkiska centralmakten förekom 1925, 1930 och 1937. Redan efter det första upproret förbjöd Atatürk kurderna att tala sitt språk offentligt, såsom i domstolar eller skolor.

Hur många har PKK dödat?

2008 meddelade Turkiets regering att 5 560 personer dödats i konflikten Turkiet och PKK sedan 1984. Andra källor uppger tiotusentals dödade. Striderna mellan Turkiet och PKK har främst ägt rum i Turkiet och i norra Irak.

Share this post