Trendig

Hur ser Israel och Palestina konflikten ut idag?

Hur ser Israel och Palestina konflikten ut idag?

Förhållandet mellan Israel och palestinierna anses vara en av världens svåraste konflikter. Under våren 2021 blossade konflikten upp igen – med våldsamma sammanstötningar i Jerusalem mellan polis och palestinska demonstranter, missilangrepp från Hamas och flygbombning av Gazaremsan.

https://www.youtube.com/watch?v=adoexrCtcjU

Vilka områden ockuperades av Israel?

Efter Sexdagarskriget år 1967 ockuperade Israel Sinaihalvön, Gazaremsan, Västbanken (inklusive Östra Jerusalem) och Golanhöjderna. Sinaihalvön återlämnades till Egypten åren 1974-1982. Bosättningarna på Gazaremsan utrymdes år 2005.

Varför krigar Israel och Palestina 2021?

Konflikten handlar om staten Israel som upprättats på mark som palestinierna ser som sin. Bakgrund: När staten Israel utropades 1948 gick de omgivande arabstaterna till anfall. Under kriget som följde flydde eller fördrevs hundratusentals palestinier från sina hem.

Hur länge har konflikten mellan Israel och Palestina pågått?

Den har pågått sedan 1948 då Israel bildades med västmakternas stöd. Flera krig har utkämpats och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinier på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967. Sverige har erkänt både Israel och Palestina som egna stater.

Hur många har dött i Israel Palestina?

Mellan och efter Gazakrigen. Mellan och efter Gazakrigen dödades under tiden 090119 till 150831 650 palestinier och 55 israeler.

Vad är orsaken till konflikten mellan Israel och Palestina?

Grunden till konflikten är de historiska och religiösa orsakerna, men även judarnas bosättning i Palestina medan orsaker till att konflikten fortsatt är FN:s delningsplan och att USA stöder Israel genom att använda sitt veto i de flesta beslut angående Israel.

Hur började kriget mellan Israel och Palestina?

När FN utropade staten Israel 1948 var tanken att området skulle delas i en judisk stat och att resten skulle tillfalla arabstaterna (som en del av panarabismen som rådde under den tiden). Beslutet ledde omedelbart till krig mellan araberna i Israel (palestinierna) och judarna.

Share this post