Populära

Vad skrev Strauss?

Vad skrev Strauss?

Johann Strauss den äldre avled redan vid 45 års ålder av scharlakansfeber och han efterlämnade en omfattande produktion omfattande 251 nummer: 152 valser, 32 kadriljer, 13 polkor och 18 marscher. Av hans kompositioner torde Radetzkymarsch (1848) och valsen Lorelei-Rhein-Klänge vara de mest spelade.

Var kommer Wienervalsen ifrån?

Föregångaren till wienervals är ländler, som kom 1690. Ländler var från början långsam vals, men en period under andra hälften av 1700-talet blev ländler snabb och blev föregångaren till wienervals, som kom då.

Hur lång är Minutvalsen?

Valsen är 138 takter lång, med en 15 takter lång repetition – man skulle därför behöva spela nästan 420 fjärdedelsnoter i minuten för att hinna med stycket på en minut. Att spela verket så fort som möjligt är ändå en bedrift många pianister försökt sig på.

När levde Richard Strauss?

Richard Strauss, född 11 juni 1864 i München i Kungariket Bayern, död 8 september 1949 i Garmisch-Partenkirchen i Bayern i Tyskland, var en tysk kompositör. Han var inte släkt med kompositörerna Johann Strauss den äldre och den yngre i Wien.

Vilken känd opera hade urpremiär 11 3 1911?

Rosenkavaljeren (tyska: Der Rosenkavalier), opus 59, är en tysk opera (komedi för musik) i tre akter med musik av Richard Strauss och libretto av Hugo von Hofmannsthal.

Vilka är de fem Standarddanserna?

Dessa är uppdelade i två olika kategorier: Latinamerikanska danser och Standard danser. De fem latin danserna är: samba, cha-cha, rumba, pasodoble och jive. De fem standard danserna är: vals, tango, wienervals, foxtrot och quickstep.

Vilka är Standarddanserna?

Standarddanser – Modern vals, Quickstep, Tango, Wienervals och Slowfoxtrot.

Vem skrev valsen om Donau?

Donau-valsen [Musiktryck] : (An der schönen, blauen Donau) / musik: Johann Strauss ; arr. Jerry Högstedt ; svensk text: Karl-Lennart.

Vad hände den 11 mars 1851?

1851 – Premiärföreställningen av operan Rigoletto äger rum. 1864 – Stora översvämningen i Sheffield 1864, en översvämning i England i Storbritannien. Stora delar av Sheffield ödeläggs, då fyllningsdammen till stadens vattenreservoar brister. Cirka 240 människor omkommer.

När levde Strauss?

Richard Strauss, född 11 juni 1864 i München i Kungariket Bayern, död 8 september 1949 i Garmisch-Partenkirchen i Bayern i Tyskland, var en tysk kompositör.

Share this post