Frågor

Vilka dog i Adalen?

Vilka dog i Ådalen?

De fem dödade var: 20-åriga fabriksarbetare Eira Söderberg, Erik Bergström, 31 år gammal fabriksarbetare, Evert Nygren, 22 år och arbetare, Sture Larsson 18 år och Viktor Eriksson, 35 år. Eira Söderberg var inte med i demonstrationståget utan stod på en gård som åskådare när hon blev träffad av en rikoschett.

Vad hände i Sverige 1931?

Oroligt i Ådalen.

  • 14 maj – Svensk militär skjuter ihjäl fem personer vid en demonstration i Lunde i Ådalen, Sverige, vilket leder till demonstrationer runtom i Sverige.
  • 15 maj – Militären dras bort från Lunde, Sverige och arbetarna får sköta ordningen.

Vad handlade göteborgskravallerna om?

Göteborgskravallerna är en samlande beteckning på en serie kravaller och upplopp i samband med demonstrationer i centrala Göteborg 14–16 juni 2001 med anledning av EU-toppmötet i Göteborg och USA:s president George W. Bushs besök i Sverige.

Vad hände idag i Stockholm?

Fylleri/LOB Berusad person omhändertogs i Tureberg. Skottlossning Från Skarpnäck fördes en allvarligt skottskadad man till sjukhus med ambulans. Misshandel En kvinna kontaktar polisen – mannen hon bor med misshandlar henne. Mord/dråp En person har anträffats avliden på en villatomt i Södertälje.

Vad händer på Medborgarplatsen idag?

Medborgarplatsen: brott & händelser Inga händelser har rapporterats från Polisen denna dag.

Vad som hände i Ådalen 1931?

Skotten i Ådalen som ändrade svensk arbetarhistoria Den 14 maj 1931 sköts fem personer i Ådalen till döds av militär i ett demonstrationståg. Protesterna gällde de strejkbrytare som pappersmassefabrikanterna tagit dit när arbetarna strejkade mot sänkta löner…

Vad orsakade göteborgskravallerna?

Polisen hårt kritiserad Den 14 juni 2001 hade tiotusentals demonstranter samlats i Göteborg, för att protestera mot EU-toppmötet som hölls i staden och mot besöket av USA:s kontroversielle president, George W Busch.

När var EU-toppmötet i Göteborg?

Redan i februari 1997 beslutades att EU-toppmötet 2001 skulle förläggas i Göteborg. Ett toppmöte samma år som Sverige var ordförande inom EU i kombination med att landet för första gången skulle besökas av en sittande amerikansk president, George W Bush, skulle sätta staden på kartan.

Vad menas med Ådalen 1931?

Våren 1931 strejkade arbetarna i Ådalen i Ångermanland. Från början var det en sympatistrejk för kamrater vid andra sågverk som fått sina löner sänkta. Arbetsgivarna gjorde som de brukade göra: de tog in strejkbrytare för att stoppa strejken.

Vem beordrade skotten i Ådalen?

Skotten i Ådalen 1931 är en händelse de flesta hört talas om. Det var en arbetardemonstration och militär sattes in för att hålla ordning. Resultatet blev att svensk militär sköt mot svenska medborgare och fem personer miste livet.

Vem sköt först i Ådalen?

Mindre känt är det händelseförlopp som ledde fram till att kapten Nils Mesterton gav den order som ledde till att fem människor miste livet och ytterligare fem sårades. »Ådalen 31« började nämligen inte i Ådalen. Året var heller inte 1931 utan 1928, och mer bestämt i slutet av december.

Var är Ådalen?

Ådalen ligger huvudsakligen i Sollefteå kommun och Kramfors kommun. Ångermanälvens mynning kring Högakustenbron och Hemsön ligger delvis i Härnösands kommun. Högakustenbron, eller Vedabron som den även kallas, korsar Ådalen nära älvmynningen. Längre västerut ligger Sandöbron, där E4 gick innan Högakustenbron byggdes.

Hur påverkas vi idag av skotten i Ådalen 1931?

Skotten i Ådalen skakade Sverige Artikel i tidningen Arbetare, där du kan läsa om skotten i Ådelen. Händelserna i Ådalen i maj 1931 är, 85 år efteråt, på vissa sätt närvarande i samhällsdebatten, trots att aspekter av det som skedde tycks ha fallit i glömska.

Vem skrev Ådalen 31?

Framme vid strejkbrytarförläggningen i Lunde öppnade militären eld mot demonstrationståget och fem personer dödades. Birger Normans historiska reportagebok Ådalen 31 är en modern klassiker som gavs ut första gången 1968. Boken bidrog till att man åter började diskutera händelserna i Ådalen 1931.

Share this post