Frågor

Vart finns oljeraffinaderier?

Vart finns oljeraffinaderier?

Totalt raffineras närmare 18 miljoner kubikmeter råolja varje år vid våra båda helägda raffinaderier Preemraff Göteborg och Preemraff Lysekil. Det ger en total raffineringskapacitet av cirka 345 000 fat per kalenderdag, vilket motsvarar 15 procent av Sveriges totala energiförbrukning.

Vilka produkter kan man utvinna i ett oljeraffinaderi?

Ett oljeraffinaderi är ett raffinaderi där råolja raffineras och uppdelas i olika beståndsdelar med olika kokpunkt. De tre viktigaste produktströmmarna utgörs av gas och bensinråvara (nafta), mellandestillat (lätt eldningsolja och dieselolja) samt återstodsolja som utgör basen för tung eldningsolja (tjockolja).

Hur utvinner man energi från olja?

För att komma åt oljan borrar vi djupt ner i berggrunden. Sedan pumpas oljan upp och sänds via tankfartyg eller gigantiska rör (pipelines) till raffinaderier där den förädlas till olika produkter, tex bensin, diesel och eldningsolja.

Finns det råolja i Sverige?

Oljeanvändning i Sverige Det finns vissa fyndigheter av olja i Sverige och begränsad utvinning har gjorts genom historien, till exempel på Gotland, men ingenting storskaligt. Däremot importerar vi miljontals kubikmeter råolja varje år från främst Ryssland och Norge.

Hur vi utvinner olika produkter ur råolja genom fraktionerad destillation?

Fraktionerad destillation är bland annat en vanlig metod för att dela upp råolja i oljeraffinaderier och för att rena fram olika gaser ur flytande luft. Man kan även göra detta med olja. Destillationen delar upp oljan i olika rör när råoljan värms upp så att det blir diesel, bensin, fotogen och smörjolja.

Hur funkar Oljekraft?

Ett oljekraftverk producerar elektricitet genom förbränning av olja. Värmen från förbränningen används till att förånga vatten och ångan driver en ångturbin som i sin tur driver en generator som genererar elenergi. I vissa anläggningar används gasturbiner istället för ångturbiner.

Share this post