Populära

Vad innebar Fortrogenhetskunskap?

Vad innebär Förtrogenhetskunskap?

Förtrogenhetskunskap är förmågan att känna igen saker, bakgrundskunskap, erfarenhetsbaserad överblick. Kunskap som är baserad på erfarenheter, man kan inte läsa sig till detta.

Hur går du tillväga när du ska göra bedömningar?

Om bedömningen ska kunna stimulera elevernas lärande behöver den integreras i undervisningen. Det är viktigt att både lärprocesserna och resultatet av lärandet tas med i bedömningen. Den syn på kunskap och lärande läraren har visar sig i hur han/hon, i sin undervisning, skapar förutsättningar för eleverna att lära.

Vad är en kunskapssyn?

Kunskapssyn är just det förhållningssätt som en individ har till kunskap och kunnande. I sin avhandling visar Maria Lindfors att en elevs lärande kan försvåras om dennes kunskapssyn inte är i samklang med den kunskapssyn som råder och premieras i klassrummet.

Vad har skolan för kunskapssyn idag?

Utvecklad kunskapssyn ger ökad förståelse för eget lärande Genom intervju- och observationsmaterialet framkom också att det finns ett samband mellan elevernas kunskapssyn och deras sätt att använda kunskap vid problemlösning och att sätta ord på vad de gör när de löser problem.

Vad är Färdighetskunskap?

”Färdigheter i att” handlar om att veta hur någonting kan göras och att kunna utföra det. Färdighetskunskap är därför mer en praktisk dimension och dessa kunskaper visar eleven ofta genom att till exempel göra, använda och utföra någonting. Eleven kan resonera, dra vissa slutsatser och se helheter och sammanhang.

Vad menas med fakta förståelse färdighet och förtrogenhet?

Förståelse handlar om att kunna sätta in faktakunskaperna i ett sammanhang, det vill säga förklarar vad faktan är. Färdighet innebär att vi kan utföra något praktiskt. Med förtrogenhet menas att vi genom erfarenhet från att lösa liknande problem flera gånger kan jämföra, tolka situationer och göra bedömningar.

Share this post