Trendig

Ar Fonsterlav fridlyst?

Är Fönsterlav fridlyst?

Fönsterlaven är inte fridlyst, men eftersom lavar växer mycket långsamt ska man alltid vara varsam och inte plocka dem i onödan. Det ingår inte i allemansrätten att samla in stora mängder lavar eller mossor till försäljning. Den sällsynta gula varglaven och den hotade laven långskägg är fridlysta i hela landet.

Hur är mossa uppbyggd?

Mossor är en grupp gröna landväxter som sprider sig med sporer från sporhus. Mossor består av två generationer dels den gröna som man oftast ser, dels en sporproducerande som växer ut från den andra och består av sporhuset.

Var växer grön mossa?

Man hittar den lätt i skogen på våta underlag till exempel i alkärr. Den kan också växa på berghällar i hällmarkstallskog om det är tillräckligt fuktigt. Namnet har mossan fått av sin färg, som är grön när mossan är fuktig, men ljust blågrön i torka.

https://www.youtube.com/watch?v=IWonbwpODAA

Fönsterlaven är inte fridlyst, men eftersom lavar växer mycket långsamt ska man alltid vara varsam och inte plocka dem i onödan. Det ingår inte i allemansrätten att samla in stora mängder lavar eller mossor till försäljning.

Får man plocka renlav?

När det gäller plockning av mossor och lavar så är det generellt sett tillåtet i Sverige, men egentligen bara om du har markägarens tillåtelse. Dessutom kan plockning vara förbjuden inom vissa skyddade områden så som naturreservat, nationalparker och Natura 2000-områden.

Hur fort växer fönsterlav?

Fönsterlav växer gärna på berghällar och stora stenar. Lavar växer väldigt långsamt och om man plockar av dem så blir det en skada som tar många år för laven att reparera. Att plocka lavar ryms inte heller inom allemansrätten. Om du redan har fönsterlav kan du spara det till nästa år.

Får man ta vitmossa?

Men får man plocka dem, vad gäller? Fönsterlav, som ofta säljs under namnet vitmossa, ska plockas varsamt och inte i onödan eftersom den växer så långsamt. Plockning i mycket begränsad omfattning av mossor och lavar är generellt sett lovlig med markägarens tillåtelse.

Share this post