Trendig

Vilka olika speglar finns det?

Vilka olika speglar finns det?

Det finns tre olika sorters speglar, plana speglar, konkava speglar och konvexa speglar. En plan spegel (också kallad rak spegel) är en helt vanlig spegel, en sådan som du ser dig i varje dag. När du står framför spegeln så träffar ljusstrålar dig och studsar från dig mot spegeln.

Vad kan man använda konkava respektive konvexa speglar till?

En konvex spegel samlar ihop ljusstrålar från ett större område, än en vanlig plan spegel. Då får du en vidvinkel-bild. En konkav spegel samlar ihop ljusstrålana som träffar den. Då får du en förstoring en om du befinner dig nära den.

Hur blir bilden i en spegel som buktar utåt?

Om spegeln buktar utåt kallas den konvex. Bilden som syns i spegeln ser förminskad ut. Sådana speglar finns i affärer som har övervakning eller som trafikspeglar. 1Parallella strålar faller in mot spegeln och reflekteras.

Kan vara konvex?

En konvex lins är tjockare i centrum än i periferin, och kan användas som förstoringsglas. En konvex spegel buktar ut mot betraktaren och vidgar synfältet. Ett konvext område är i geometrin ett område där alla par av punkter kan sammanbindas med en rät linje sådan att linjen tillhör området.

Vad för slags spegel är det här?

Vad för slags spegel är det här? I en bilstrålkastare är lampan placerad i spegelns brännpunkt. Därför är strålarna som lämnar strålkastaren parallella. Rita en bild som visar vad som händer när en ljusstråle går från luft och vidare ned i vatten.

Var hamnar brännpunkten i en konkav spegel?

Konkava speglar bucklar inåt istället för konvexa speglar som bucklar utåt. En konkav spegel ser ut ungefär som en skål. När ljusstrålar träffar en konkav spegel så reflekteras dem inåt och får en brännpunkt framför spegeln.

Hur ser bilden ut i en konkav spegel?

Konkava och konvexa speglar Speglarna i kristallsalongen har oftast en krökt yta, som gör att spegelbilden får en annan form. I backspegeln på en bil finns ofta en konvex spegel som förminskar bilden – så att man kan se mer av vad som händer i trafiken! På en konvex spegel buktar ytan lite utåt.

Share this post