Blogga

Varfor hande Chernobyl olyckan?

Varför hände Chernobyl olyckan?

Olyckan inträffade natten till lördagen den 26 april 1986 då en av kärnreaktorerna i Tjernobyls kärnkraftverk exploderade och ett moln av radioaktiva partiklar spreds över delar av Europa.

Hur drabbade Tjernobyl Sverige?

Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 fick delar av Sverige nedfall av framför allt radioaktivt jod och cesium genom regnet. Nedfallet var mycket ojämnt fördelat. De områden som drabbades värst var stora delar av södra och mellersta Norrland, från norra Uppland och Västmanland till och med Västerbotten.

Är Tjernobyl säkert?

– Det är omöjligt att säga om Tjernobyl är säkert i nuläget. Detta är ett av de allvarligaste hoten mot Europa i dag, säger han i ett uttalande. Tidernas allvarligaste kärnkraftsolycka inträffade i Tjernobyl 1986.

Varför exploderade reaktorn i Tjernobyl?

Men det skedde ett misstag, för plötsligt är reaktorns effekt nere på endast en procent. Därför får personalen en ödesdiger order: höj snabbt effekten. Det ledde till att effekten sköt i höjden. Resultatet blev en härdsmälta och strax innan klockan halv två på natten exploderade reaktor fyra.

Hur visste Sverige om Tjernobyl?

I år har det gått 30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Delar av Sverige drabbades då av radioaktivt nedfall vilket upptäcktes på Forsmarks kärnkraftverk. Larmet gick och gav eko runt om i världen. Claes-Göran Runermark.

Vilka länder påverkades av Tjernobyl?

I Tjernobyl i nuvarande Ukraina skedde en kärnkraftsolycka den 26 april 1986. Radioaktiva ämnen spred sig i flera dagar över flera länder. Olyckan kontaminerade vidsträckta områden i Ukraina, Vitryssland och Ryssland.

Vad hände med brandmännen Tjernobyl?

Under själva olyckan, 31 människor dog, och långsiktiga effekter som cancer är fortfarande undersökta. Brandmän och volontärer som valde att hjälpa till att släcka elden inuti reaktorn och följa myndighetens direktiv kallades Tjernobyl Liquidators. Många av dem dog.

Share this post