Frågor

Vad kallas reaktionen dar Urankarna klyvs till mindre delar?

Vad kallas reaktionen där Urankärna klyvs till mindre delar?

I en kärnreaktor sker kärnreaktioner varvid energi frigörs. Den vanligaste reaktionen är klyvning av uran-235-atomer. Klyvningen åstadkoms genom att urankärnorna träffas av neutroner. När en atomkärna träffas av en neutron med lämplig hastighet, kan den klyvas till två lättare atomkärnor samt 2-3 stycken nya neutroner.

Vad händer när en Urankärna klyvs?

En modell som visar kärnklyvning av en urankärna, uran-235. Vid klyvningen frigörs värmeenergi.

Vad händer när en neutron delar en Urankärna?

En kärna av uran-235 träffas av en neutron. En fission inträffar. efter den har urankärna och neutronen bildat två nya atomkärnor och två fria neutroner. Den ena nya kärna är cesium-137.

På vilket sätt frigörs energin i en kärnklyvning?

Kärnklyvning. Atomkärnan hos vissa isotoper av grundämnen som plutonium och uran kan om de bombarderas med neutroner fånga in en neutron och därigenom bli så instabila att de klyvs. I processen frigörs neutroner som i sin tur kan klyva fler atomkärnor och därigenom hålla igång en kedjereaktion.

Vad menas med uran-235 finns det andra varianter av uran?

Uran består av två isotoper – anrikning behövs Naturligt uran består av två olika isotoper, uran-235 och uran-238. Det finns mer än 99 procent uran-238 och 0,7 procent uran-235 i naturligt uran. Uran-235 kan klyvas av långsamma fria neutroner i en reaktor.

Vad är U 239 på vilket sätt skiljer det sig från U 238?

Vi kan även med denna modell förklara varför U-238 inte är klyvbart med långsamma neutroner. Separationsenergin för en neutron för U-239 är 4806 keV, dvs betydligt lägre än för U-236. Följaktligen kommer man i U-239 hamna under fissionsbarriärn, och det är liten sannolikhet för fission.

Vad händer när uran sönderfaller?

Uran-238 sönderfaller till bly-206 enligt uranseriens sönderfallskedja och uran-235 sönderfaller till bly-207 enligt aktiniumserien. Uran-238 har halveringstiden 4,47 miljarder år (4,47 × 109 år ), uran-235 har halveringstiden 0,704 miljarder år, och torium-232 14,1 miljarder år.

Hur sönderfaller uran-235?

Men vid så kallad inducerad fission fås uran-235 kärnan att sönderfalla genom att den absorberar en neutron. Då urankärnan sönderfaller skapas nya neutroner som inducerar nya sönderfall i andra urankärnor i en kedjeredaktion.

Vad har kunskapen om kärnklyvning använts till i vårt samhälle?

Värmen som kommer från kärnklyvningen används till att driva ångturbiner för att få elektricitet. Kostnader för miljön minskar, det kan vara bränsle för transport och förorening från transport lastbilar. Det finns inga föroreningar från kärnkraftverk. Kärnklyvning släpper inte växthusgaser som koldioxid och metan.

Hur ser framtiden ut för kärnkraft?

De svenska kärnkraftverken är gamla och många av de reaktorer som används idag behöver ersättas inom kort. Vi har dessutom en bred politisk energiuppgörelse om att all elproduktion ska vara helt förnybar till 2040. Trots 40 års användning av kärnkraft i Sverige är frågan om slutförvar och avfallshantering inte löst.

Vad är skillnaden mellan isotoperna uran 235 och uran-238?

Anrikning av uran är en svår och energikrävande process eftersom de två isotoperna 235U och 238U nästan har identiska egenskaper. U är aningen lättare än 238U och därför används huvudsakligen centrifuger för att separera de två isotoperna åt. Allt uran som används i Sverige anrikas utanför Sverige.

Share this post