Populära

Vilket psykologiskt perspektiv ar aldst?

Vilket psykologiskt perspektiv är äldst?

Och när vi studerar människans beteenden är det bra att använda sig av en teori. En av de första teorierna om psyket kan tillskrivas Platon, ca 200 f.Kr. Han delade upp psyket i tre delar: Förnuft som i dagligt tal kallas tänkande.

Hur syns psykologi i samhället?

Inom olika områden i vårt samhälle används/tillämpas psykologiska teorier och forskningsresultat. Psykologin används inom flera olika verksamheter, tex hälsa och friskvård, utbildning, organisation och ledarskap, trafik, ekonomi, marknadsföring, dataspel och media osv.

Hur blev psykologi en vetenskap?

Psykologins frågeställningar hämtades från filosofer som Descartes (1600-talet) och Locke (1700-talet). Den som först urskilde psykologi som en egen vetenskap var Christian von Wolff i skrifterna Psychologia empirica (1732) och Psychologia rationalis (1734).

På vilka sätt undersöker psykologin omgivningen?

Forskningsgruppen för socialpsykologi Sociala relationer och social interaktion påverkar hur vi beter oss och hur vi ser och tolkar vår omgivning. Vi påverkas också den kontext och de system eller organisationer som vi finns i – det påverkar vad vi gör men också hur vi mår.

Vad brukar man prata om i psykologi?

Inom psykologi brukar man prata om fem stora perspektiv: psykoanalysen, beteendeperspektivet, humanistisk psykologin, kognitiv och biologisk psykologi. Att det förekommer så många olika förklaringsmodeller kring människan beror på att det är svårt att säkert fastställa varför människor tänker, känner och beter sig som de gör.

Hur delades psykologin in i två inriktningar?

Under 1800-talet delades psykologin in i två skilda utvecklingslinjer, en mer filosofisk och en mer fysiologisk. Två personer som representerade dessa två inriktningar var John B. Watson (1878-1958) och Sigmund Freud (1856-1939). Watson var en av de som menade att psykologin borde bygga på forskning och experiment.

Var psykologi ett eget ämne?

Psykologi har inte alltid vart ett eget ämne utan har tidigare vart en gren av filosofin. Den grekiska filosofen Sokrates (470-399 f.Kr.) diskuterade människorna, och deras frågor om liv, död, ont och gott. Han gjorde så att den enskilda människans existentiella problem blev ett ämne för filosofin.

Vad är kunskap inom psykologi?

Kunskap inom psykologi används ofta vid utvärdering, diagnosticering och behandling av psykisk ohälsa, men även för att lösa olika problem inom mellanmänskliga situationer och interaktioner. En psykolog kan ha olika roller: forskning, undervisning, klinisk praktik, rådgivning och psykoterapi.

Share this post