Allmänning

Kan man se stralning?

Kan man se strålning?

Man kan inte se infraröd strålning men man känner av dess värme. Synligt ljus är inte skadligt för människan. Ett undantag är laserstrålning, som kan vara farlig även om den reflekteras från ett föremål och träffar huden eller ögonen. Ultraviolett ljus är osynligt för ögat.

Vad är Strålskada?

Akuta strålskador är skador på vävnader och organ som leder till att vävnaden eller organets funktion försämras eller upphör.

Vad gör strålning?

Hur fungerar strålbehandling? Strålningen är joniserande. Det betyder att den träffar cancercellerna med så hög energi att de skadas och inte kan bli fler. Strålningen skadar också friska celler men friska celler är bättre på att laga sina skador än vad cancerceller är.

Vad innebär akut strålsjuka?

Svar: Om en person utsätts för extremt höga stråldoser (>1000 mSv) under en mycket kort tid, kan man drabbas av akut strålsjuka. Kroppen kan då reagera med symtom som kräkning eller medvetslöshet. Även hudförändringar kan förekomma. Det som händer vid akut strålsjuka är att cellerna i livsviktiga organ slutar fungera.

Vad är joniserande strålning?

Joniserande strålning är strålning med hög energi som har förmågan att slita loss elektroner från atomkärnor och därmed bilda joner. Joniserande strålning finns överallt omkring oss i form av den så kallade bakgrundsstrålningen.

Hur lång tar den totala strålningen från apparaten?

Den totala strålningstiden brukar vara två till fem minuter. Hela besöket tar mellan 10 och 20 minuter. När apparaten slås av är också strålningen borta. Ingen strålning blir kvar i kroppen efteråt.

Vad är infraröd strålning?

Infraröd strålning eller värmestrålning sänds ut från alla varma föremål, till exempel spisplattor, glödlampor och glödhärdar. I regnbågen nedan finns de färger som ögat kan uppfatta i det synliga ljuset. UV-strålning är en kortvågig strålning som ligger utanför vårt synfält.

Kan strålning behandla cancer?

Strålning kan behandla cancer, men också ge vissa besvärliga bieffekter. Trots detta är det många gånger värt besväret. Strålning står för nästan en tredjedel av all bot från cancer och många andra får en klart förbättrad framtidsutsikt med hjälp av strålbehandlingen.

Share this post