Rekommendationer

Vilka omraden tacker psykologin?

Vilka områden täcker psykologin?

Dessa områden är utvecklingspsykologi, kognitiv och biologisk psykologi, socialpsykologi och sociologi, vetenskapsteori och forskningsmetoder, grupp- och organisationspsykologi, personlighetspsykologi, psykopatologi samt psykoterapi.

Är psykologi beteendevetenskap?

De beteendevetenskapliga ämnena finns inom pedagogik, psykologi, sociologi och socialpsykologi, varav ett väljs till huvudämne.

Vad betyder biologisk psykologi?

Biologisk psykologi är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde med inriktning mot att förstå och förklara psykologiska funktioner med hjälp av bakomliggande biologiska skeenden. Exempel på sådana skeenden kan vara fysiologisk aktivitet, framförallt nervsystemets aktivitet, samt genetik och evolution.

Vad är kunskap inom psykologi?

Kunskap inom psykologi används ofta vid utvärdering, diagnosticering och behandling av psykisk ohälsa, men även för att lösa olika problem inom mellanmänskliga situationer och interaktioner. En psykolog kan ha olika roller: forskning, undervisning, klinisk praktik, rådgivning och psykoterapi.

Var psykologi ett eget ämne?

Psykologi har inte alltid vart ett eget ämne utan har tidigare vart en gren av filosofin. Den grekiska filosofen Sokrates (470-399 f.Kr.) diskuterade människorna, och deras frågor om liv, död, ont och gott. Han gjorde så att den enskilda människans existentiella problem blev ett ämne för filosofin.

Hur delades psykologin in i två inriktningar?

Under 1800-talet delades psykologin in i två skilda utvecklingslinjer, en mer filosofisk och en mer fysiologisk. Två personer som representerade dessa två inriktningar var John B. Watson (1878-1958) och Sigmund Freud (1856-1939). Watson var en av de som menade att psykologin borde bygga på forskning och experiment.

Vilka områden i samhället har psykologin betydelse?

Psykologin används inom flera olika verksamheter, tex hälsa och friskvård, utbildning, organisation och ledarskap, trafik, ekonomi, marknadsföring, dataspel och media osv. I takt med att samhället förändras så uppstår nya fenomen att forska på, ett exempel kan vara utvecklingen av alla dataspel.

Hur används psykologi i samhället?

Inom olika områden i vårt samhälle används/tillämpas psykologiska teorier och forskningsresultat. Psykologin används inom flera olika verksamheter, tex hälsa och friskvård, utbildning, organisation och ledarskap, trafik, ekonomi, marknadsföring, dataspel och media osv.

Vad kan man berätta för en psykolog?

Att du berättar att det finns viktiga saker som du vill ta upp, men att du är rädd för vad det kommer att innebära. Tillsammans kan ni då börja nysta i vad det är din rädsla består av och hur din psykolog kan göra för att det ska bli så bra som möjligt för dig.

Share this post