Ny

Hur langt ar det till berggrunden?

Hur långt är det till berggrunden?

Jorddjupet är ett begrepp för att beskriva hur tjockt jordtäcket är, det vill säga hur långt det är ner till berggrunden. Det exakta jorddjupet är svårt att bestämma och kan variera kraftigt från tomt till tomt.

Vilken typ av mark?

När du aktiverar det geologiska lagret jordarter och pekar på ett område får du information om vilka jordarter som återfinns, exempelvis sand eller morän. När du aktiverar det geologiska lagret grundvatten och pekar på ett område får du information om bedömda uttagsmöjligheter samt vilken typ av mark.

Vad står SGU för?

SGU är en förkortning som står för Sveriges geologiska undersökning. SGU är en myndighet. Sveriges riksdag och regering bestämmer vad SGU ska arbeta med. Det beskrivs i ett brev från regeringen som kallas regleringsbrev.

Hur långt är det till berg?

I höglänt terräng och i moränområden är jorddjupen oftast måttliga, mindre än 10 meter. Större jorddjup, och därmed längre till berg, förekommer främst i dalgångar och i låglänta områden. Man kan också få vägledning av information om borrningar som gjorts i närheten av den plats där man själv tänkt borra.

Var finns svenska geologiska institutet?

SGU har kontor i Lund, Göteborg, Uppsala, Malå och Luleå.

  • Lund. Adress: Sveriges geologiska undersökning, Kiliansgatan 10, 223 50 Lund.
  • Göteborg. Adress: Sveriges geologiska undersökning, Guldhedsgatan 5C, 413 20 Göteborg.
  • Uppsala. Postadress: Sveriges geologiska undersökning, Box 670, 751 28 Uppsala.
  • Malå
  • Luleå

På olika platser runt om i Sverige ligger berggrunden på olika djup och en del bergarter leder värme bättre än andra. Om hushållet har ett energibehov som kräver ett i borrhål i berggrunden på 100 meter, måste man borra ner till berggrunden oavsett om den ligger 2 meter eller 20 meter under markytan.

Hur vet man om det är berg under marken?

Geokartan är en applikation som snabbt och enkelt förser dig med information om berg, jord och grundvatten i Sverige. Informationen hämtas från SGUs databaser och uppdateras ständigt, allt eftersom vi karterar nya områden.

Share this post