Trendig

Vad studerar Arbetspsykologin?

Vad studerar Arbetspsykologin?

Arbetspsykologi är ett område inom tillämpad psykologi som studerar människan i arbetslivet och hur man kan tillämpa psykologiska kunskaper inom arbetslivet. Arbetspsykologin lånar många idéer och information från andra områden inom psykologin.

Varför finns arbetspsykologi?

Arbetspsykologin har således alltid varit tätt sammanknuten med arbetslivet. Syftet har varit att undersöka under vilka förhållanden som arbetarna mår bäst och arbetar som mest effektivt. I takt med att arbetspsykologin utvecklades växte personaladministrationen (PA) fram i arbetslivet.

Hur uppkom arbetspsykologi?

Arbetspsykologin har sin grund i den industriella utvecklingen som medförde behov av förfi- nade metoder vid rekrytering och urval. År 1879 grundades det första psykologiska laboratoriet i Leipzig av Wilhelm Wundt.

Vad gör en organisations psykolog?

Som organisationspsykolog arbetar du med att utveckla prestationer och samarbete hos individer och arbetsgrupper i en organisation. Man kan skilja mellan yttre och inre faktorer och som psykolog arbetar du med båda. Yttre faktorer är t ex organisationsmål, kultur, arbetsprocesser.

Vilka områden i samhället har psykologin betydelse?

Psykologin används inom flera olika verksamheter, tex hälsa och friskvård, utbildning, organisation och ledarskap, trafik, ekonomi, marknadsföring, dataspel och media osv. I takt med att samhället förändras så uppstår nya fenomen att forska på, ett exempel kan vara utvecklingen av alla dataspel.

På vilket sätt påverkar psykologin samhällets utveckling?

Man delar upp utvecklingen i faser eller steg, detta dels för att underlätta pedagogiskt, men också för att det finns en överensstämmelse mellan dessa steg och den neurala utvecklingen. Inom psykodynamisk tradition kopplar man samman barnets utveckling och ”tidiga störningar” med hur den vuxna individen mår.

Share this post