Allmänning

Varfor glycerol i sapbubblor?

Varför glycerol i såpbubblor?

Trixet för att få till stora bubblor som vara länge är att tillsätta glycerol. Det är en färglös, trögflytande vätska som har egenskapen att lätt ta upp vatten och det är glycerol som gör att bubblorna blir starka. Glycerol får du köpt på de flesta apotek och används bland annat som tillsättning i hudkräm och tvål.

Hur kallt måste det vara för att såpbubblor ska frysa?

För bästa resultat ska temperaturen helst ligga på eller under 6 minusgrader. Det går visserligen att frysa bubblor även i mildare väder, men det är svårare och tar längre tid. Det är också bäst att utföra experimentet när det är vindstilla så att bubblorna inte spricker eller blåser bort innan de landar och kan frysa.

Hur blir såpbubblor till?

En såpbubbla bildas på samma sätt som när diskmedel minskar ytspänningen i vatten. Om det inte finns diskmedel i vattnet dras vatten molekylerna starkt till varandra och försöker alltid bilda en liten droppe, inte en hinna.

Vad är såpbubblor gjort av?

Såpbubblor framställs genom att i vatten tillsätta diskmedel eller glycerol som sänker vattnets ytspänning så att ytskiktet blir mer elastiskt. Det möjliggör att man kan blåsa stora och förhållandevis hållbara bubblor via en ögla som doppas i vätskan. Ofta framträder färger i såpbubblor, vilket kallas irisering.

Vad händer om man fryser bubblor?

Vanliga såpbubblor spricker när de utsätts för minusgrader. De hinner helt enkelt inte frysa förrän de spricker. Men du kan göra en mer hållbar tvålblandning, och då får du möjlighet att fotografera de vackra frysta såpbubblorna. Här kan du läsa hur man gör.

Varför blir det bubblor av diskmedel?

När vi häller diskmedel i vatten minskar ytspänningen. Molekylerna i diskmedlet minskar dragningskrafterna mellan vattenmolekylerna, men de har tillräckligt mycket kraft kvar för att bilda en hinna. När man blåser sträcks hinnan och det bildas en sfär, en bubbla.

Vad händer med såpbubblor i minusgrader?

Kan man blåsa såpbubblor i minusgrader?

Instagramkontot Ekotipset berättar också att man kan blåsa såpbubblor även om det är minusgrader. När det är riktigt kallt fryser såpbubblorna till is innan de når marken. Har du riktigt tur kan de landa som vackra iskristaller på marken.

Varför har man socker i såpbubblor?

Glycerol har precis som socker stora molekyler och kan hjälpa till att hålla samman bubblan och göra den mer elastisk så att den har svårare att spricka.

Varför florsocker i såpbubblor?

Det blir garanterat succé! Man kan alltså göra såpbubblor med bara diskmedel och ljummet vatten, men bubblorna blir inte särskilt hållbara. Socker och glycerol, alternativt ljus sirap, gör att vattnet blir ”segare” och det bildas större bubblor som håller längre.

Är såpbubblor giftigt?

– På förskolans dag får vi alltid extra många samtal om såpbubblor. Då blåser nämligen många förskolor såpbubblor och det händer att barnen smakar på såpbubbellösningen. Det kan svida på slemhinnorna i mun och svalg, men är sällan farligt.

Hur får man såpbubblor att frysa?

Resultatet blir bäst när temperaturen ligger på sex minusgrader eller lägre. Det går att frysa bubblor vid lite högre temperaturer, men det är svårare och tar längre tid. Det underlättar om det är vindstilla, för vind kan få bubblorna att spricka eller blåsa bort innan de landar och börjar frysa till.

Share this post