Rekommendationer

Vad trodde Vikingarna om norrsken?

Vad trodde Vikingarna om norrsken?

Vikingarna trodde att norrskenet som lyste upp himlen var reflektioner av valkyriernas rustningar när de ledde krigarna till Odin. Att dö i strid ansågs ärofullt för våra nordiska förfäder och många av deras sagor berättar om storslagna strider som ärar de krigare som dog stridande.

Vem upptäckte Norrsken?

På 1800-talets mitt fann man att solen, och dess fläckar, på något sätt var inblandad i norrskenets mysterium. Vid sekelskiftet föreslog norrmannen Kristian Birkeland att norrskenet orsakades av elektroner från solen. Han utförde experiment som ytterligare understrykte hans upptäckt.

Vad symboliserar Norrsken?

Det latinska namnet Aurora Borealis betyder nordlig gryning och började användas under 1600-talet. I flera kulturer har norrskenet varit kopplat till de döda och bland annat varit ett hemviste för de döda. Därför har det alltid fallit sig naturligt att vara vördnadsfull och visa respekt mot detta nordliga ljusfenomen.

Hur långt söderut ser man norrsken?

Norrsken är vanligast förekommande i polarregionerna, inom en radie av 2500 km runt de magnetiska polerna. Detta område kallas polarskenszonen eller polarskensovalen. Ju längre norrut du reser, desto större chans har du att få en glimt av norrskenet.

Hur långt söderut syns norrsken?

Kiruna – det bästa stället i världen att uppleva norrskenet på Norrskensovalen, även kallad ovalen, ligger som en ring runt den magnetiska nordpolen mellan cirka 66 latitud och 69 latitud. Chansen att se norrsken är som bäst om du befinner dig inom ovalen.

Kan man se norrsken från rymden?

Kan man se norrsken från rymden? Både norrsken och sydsken är synliga från rymden. Astronauterna på ISS ser båda polarskenen när de åker runt jorden. Vyn från rymden är dock mycket mindre varierande än den man ser från jorden.

Vad heter norrsken?

På svenska kallas det norrsken, men latinets aurora borealis är också ett välkänt namn. Motsvarigt sken på södra halvklotet heter sydsken eller aurora australis, men polarsken (aurora) kan också användas som allmän beteckning för hela jorden. Norrskenet visar tydligt hur stor effekt solen kan ha på jorden.

Var ser man norrsken bäst i Sverige?

Norra Sverige och framförallt den lilla orten Abisko, är nämligen en av världens absolut bästa platser att se ljusfenomenet på. Vintertid i Abisko kan du förutom att njuta av norrsken, även uppleva svårslagen stjärnhimmel, pastellfärgade polarnätter och massor av aktiviteter samt god mat.

Kan man se norrsken i Vemdalen?

Norrsken. Att få se ett dansande norrsken när man besöker Vemdalen eller övriga fjällvärlden är helt klart något som många har på sin önskelista, men som få får uppleva. Bor man i fjällvärlden så är chansen stor att man någon gång lyckas se det, men ett riktigt tydligt norrsken syns inte allt för ofta.

Share this post