Populära

Varfor finns Gotamal?

Varför finns Götamål?

Om götamål Danmark har historiskt och av politiska skäl haft en stark ställning i området längs kusterna av Skagerrak och Kattegatt. De svenska dialekterna har alltså här drag som även påträffas i eller kommer av såväl danska som norska.

Hur uppkom Götamål?

Det är svårt att säga exakt varifrån göteborgskan kommer men den härstammar från de bohuslänska dialekterna. Vid den bohuslänska kusten och ute i skärgården där finns dialekter som är så långt från sydsvenskan att man knappt kan förstå vad de säger.

Var talar man Götamål?

Götamål talas i sydvästra Sverige, i norra Halland, Västergötland, norra Småland (förutom i nordöst), sydvästra Östergötland, Bohuslän, Dalsland och Värmland.

Hur många talar gutamål?

Begreppen gotländska, gutamål och gutniska är något flytande. Gotländska betecknar ofta också den utjämnade dialekt, som ligger nära talad svenska och som i huvudsak endast behållit viss språkmelodi, språkljud och enstaka ord från gutniskan….Gutniska[redigera | redigera wikitext]

Gutniska
Region Nordeuropa
Språkkoder

Vad tycker folk om Götamål?

– Det är lite överraskande att Stockholmska hamnar först på sjunde plats, säger Karin Boo. Men nu är det bevisat: svenska folket tycker att göteborgska är sexigare än stockholmska. Sveriges mest attraktiva dialekter (i procent av respondenterna): Göteborgska (18 %)

När kom Götamål?

Tungrots-r Det är osäkert när ljudet kom till Sverige, men Lundaforskaren Gösta Sjöstedt räknar i en undersökning från 1936 med att det bakre r-ljudet kom till Skåne från Västeuropa under 1700-talet och skriver att tungspets-r dominerade i norra Skåne, sydöstra Småland och Blekinge under 1800-talet.

Vart kommer sveamål ifrån?

Sveamål är ett samlingsnamn för ett stort antal och vitt skilda dialekter inom främst Svealand. Här ingår landskapen Södermanland, Uppland, Dalarna, Västmanland, Närke, sydöstra Värmland, Gästrikland, Hälsingland, Östergötland, nordöstra Småland och Öland.

Vilken stad har mest rikssvenska?

Experten: ”I Enköping talar man rikssvenska” Man skulle kunna tro att rikssvenskan talas i Stockholm eller Uppsala. Men enligt dialektpedagog Lovisa Alvtörn får man ta sig ett steg västerut för att hitta det uttal som är mest likt.

Vilken dialekt är mest lik rikssvenska?

– Det finns en föreställning om att finlandssvenskan är mera ursprunglig och korrekt och att finlandssvenskan är mera lik som rikssvenskan var förr, och det stämmer ganska bra, säger språkvetaren Fredrik Lindström. Fredrik Lindström är känd bland annat från tv-programmen “Värsta språket” och “Svenska dialektmysterier”.

Hur många talar gotländska idag?

Idag finns blott spillror av detta språk kvar, och endast ett fåtal talar s.k. gutamål till vardags. Denna dialekt har idag två huvudformer, fårömål på Fårö och huvudöns gotländska.

Share this post