Trendig

Vilka psykologiska perspektiv finns det?

Vilka psykologiska perspektiv finns det?

Alla olika psykologiska perspektiv har uppbyggt sin egen teori. Olika typer av psykologiska perspektiven är: Den biologiska perspektiv, det psykodynamiska, det behavioristiska, det humanistiska, det kognitiva och det socialpsykologiska perspektivet.

Vad innebär det humanistiska perspektivet?

Människan har ett eget ansvar över sitt liv. Enligt det humanistiska perspektivet skiljer människan sig ifrån olika arter genom att hon kan uppfatta en situation och därefter tolka situationen innan hon agerar. Detta är något som markant skiljer oss från djuren och det ger oss möjligheten att fatta egna beslut.

Hur delades psykologin in i två inriktningar?

Under 1800-talet delades psykologin in i två skilda utvecklingslinjer, en mer filosofisk och en mer fysiologisk. Två personer som representerade dessa två inriktningar var John B. Watson (1878-1958) och Sigmund Freud (1856-1939). Watson var en av de som menade att psykologin borde bygga på forskning och experiment.

Vad är psykologisk behandling?

Psykologisk behandling är ett samlingsnamn för olika metoder som är grundade på psykologin som vetenskap. Den mest kända är psykoterapi. Det finns behandling för många olika diagnoser och tillstånd. Bland annat finns det metoder inriktade på depression, ångest, fobieroch ätstörningar.

Vad är psykologiska perspektiv?

Psykologiska perspektiv. Några av de särskilda perspektiv som delat in psykologin i olika tankeinriktningar och förklaringsmodeller, vilka både avviker och överlappar varandra är neuropsykologi, behaviorism, kognitiv psykologi, genetisk psykologi och psykoanalys.

Var psykologi ett eget ämne?

Psykologi har inte alltid vart ett eget ämne utan har tidigare vart en gren av filosofin. Den grekiska filosofen Sokrates (470-399 f.Kr.) diskuterade människorna, och deras frågor om liv, död, ont och gott. Han gjorde så att den enskilda människans existentiella problem blev ett ämne för filosofin.

Vilka skillnader och likheter finns mellan behaviorismen och Kognitionspsykologin?

Likheterna mellan beteendeperspektivet och det kognitiva perspektivet består alltså av att man kan lära om en människa att tänka rätt eller göra rätt. Utvecklingsfaserna som Freud talar om går till viss grad också att likna vid de dysfunktionella scheman som man talar om inom det kognitiva perspektivet.

Vad är den viktigaste skillnaden mellan psykodynamiska teorier och behaviorismen?

Till skillnad från psykoanalysen, som anser att våra drifter styr oss, och behaviorismen, som säger att omgivningen styr oss, anser humanismen att vårt liv inte på några grunder är förutbestämt. Vi kan alltid förändra våra handlingar och lära oss av misstag.

Share this post