Frågor

Vilka sprakfamiljer finns?

Vilka språkfamiljer finns?

Nordiska språk, germanska språk och indoeuropeiska språk är alla språkfamiljer, trots att de föregående tillhör de senare. Däremot är det vanligt att rita trädliknande diagram över språks genetiska släktskap, varför språkfamiljer även kallas språkträd eller språkstam, och underfamiljer grenar av en överordnad familj.

Hur är man släkt?

En släkt avser en eller flera familjer med gemensam förfader eller -moder. I sin snävaste definition betyder släkt en grupp vars genealogi och genetiska band (blodsband) är kända. Till släkten räknas ofta affinitiva relationer (ingifta) och adopterade.

De omfattar de romanska språken (spanska, italienska, franska …), germanska språk (engelska, tyska, svenska …), Baltiska och slaviska språk (ryska, polska …), indo-ariska språk (persiska, hindi, kurdiska, bengali och många språk som talas från Turkiet till norra Indien) samt några andra språk som grekiska och …

Vilken språk släkt tillhör svenskan?

Svenskans släktingar Svenskan är ett germanskt språk och på nära håll släkt med de andra nordiska språken: danska, norska, isländska och färöiska (läs mer i kunskapsbanken Lär dig mer om de nordiska språken).

Vilka länder är germanska?

Under antiken och i synnerhet i samband med det romerska riket avses de människor som bebodde Germanien, det vill säga centrala och norra Europa öster om Rhen. Från medeltiden och framåt de västkristna länder och folk som dominerade i norra Europa: Skandinavien, Tysk-romerska riket, Storbritannien.

Vilken språkgrupp huvudgrupp och undergrupp tillhör svenskan?

Svenska är ett indoeuropeiskt språk som tillhör den nordgermanska grenen av de germanska språken. Tillsammans med danskan tillhör det den östskandinaviska undergruppen, som skiljer dessa från de västskandinaviska språken norska, färöiska och isländska samt från forngutniskan.

Var Vikingarna germaner?

Nordmännen var de sista av de germanska folken som kristnades, först runt 500 år efter tyskar och engelsmän. I och med kristnandet övergick efter hand krigs- och plundringstågen i båtburna korståg österut och vikingatiden övergick i medeltiden.

Share this post