Rekommendationer

Vad ar tjanstgoringsort?

Vad är tjänstgöringsort?

Skatteverket anser att om en reseledare är tillsvidareanställd och byter tjänstgöringsort flera gånger under året har hon eller han sitt tjänsteställe i bostaden i Sverige. Om reseledaren däremot har tidsbegränsade tillfälliga arbeten är tjänstestället på tjänstgöringsorten.

Vad anses som tjänsteställe?

Tjänsteställe är där man i huvudsak utför sina arbetsuppgifter. För de flesta är det inget problem att avgöra men i branscher med skiftande arbetsplatser kan det vara svårare.

När börjar ob Byggnads?

Du ska få ersättning för övertidsarbete om du jobbar mer än 40 timmar i veckan. Du ska få tillägg för obekväm arbetstid (OB) om du jobbar tidig morgon/kväll, natt eller helg. Du kan normalt aldrig bli tvingad att jobba övertid eller natt.

Vad gäller vid restid?

Restid i kollektivavtal Det är vanligt att anställda som är på beordrade tjänsteresor får ersättning för den tid som ligger utanför den ordinarie arbetstiden. Ersättningen ges oftast för den aktiva restiden. Om en anställd ska få ersättning för restid eller inte beror alltså på om arbetsgivaren har kollektivavtal.

Hur räknar man ut traktamente?

Exempel: traktamente för tjänsteresa i Sverige

  1. Hel dag (måndag – torsdag) 4 x 220 kr = 880 kr.
  2. Halv dag (fredag) 1 x 110 kr = 110 kr.
  3. Logi (nattraktamente måndag – fredag) 4 x 110 kr = 440 kr.
  4. Kostavdrag frukost (tisdag – torsdag) 3 x 44 kr + (fredag) 1 x 22 kr = 154 kr.

Vad räknas som restid?

Regler för restid Om du har restid både före och efter din ordinarie arbetstid, ska de båda tidsperioderna räknas ihop när du beräknar antalet restidstimmar. Om arbetsgivaren har bekostat sovplats på tåg eller båt under resan, så räknas tiden klockan 22.00 – 08.00 inte som restid.

Hur mycket är traktamentet?

Traktamente efter tre månader För inkomstår 2021 och 2022 innebär det till exempel att ditt skattefria traktamente vid tjänsteresa i Sverige efter tre månader är 168 kronor istället för 240 kronor. Pågår tjänsteresan på en och samma ort mer än två år, är det skattefria beloppet 50 procent.

Vad ingår i ett traktamente?

Traktamente är en kostnadsersättning som du som arbetsgivare betalar ut för att täcka en anställds ökade levnadskostnader vid en tjänsteresa. Det gäller ökade kostnader för mat, övernattning och småutgifter.

Hur mycket får man köra privat med tjänstebil?

Många blandar ihop det med tjänstebilar, men den stora skillnaden är att en tjänstebil i princip aldrig får användas privat, inte ens för att köra till och från jobbet. Enligt Skatteverket får den bara användas privat ”i ringa omfattning”, det vill säga max 100 mil vid max 10 tillfällen per år.

Hur mycket måste man köra i tjänsten?

Bilen kostar dock mer än så, och de som kör mycket i tjänsten med egen bil bör förhandla om en högre milersättning. På större företag finns det ofta resebestämmelser om ersättningar. Unionen rekommenderar att arbetsgivaren betalar minst 19:50 kronor per körd tjänstemil utöver den skattefria delen.

Share this post