Blogga

Vad kan du saga om Energitransporten i en vag?

Vad kan du säga om Energitransporten i en våg?

Vad kan du säga om energitransporten i en våg? Vågorna förflyttar sig och får då med sig energin yani transporterar den. Vattnet är på samma ställe, åker bara uppochner.

Vad är det som kännetecknar en svängning?

Vad är det som kännetecknar en svängning? En svängning är en periodisk rörelse mellan två ytterlägen. Periodisk betyder att samma rörelse sker om och om igen.

Vad betyder longitudinell vågrörelse?

Longitudinell vågrörelse Vågen svänger i samma riktning som rörelseriktningen. Ljudvågor är ett exempel på vågor som svänger longitudinellt. Vågrörelsen behöver ett ämne (medium) för att spridas. Ljud kan inte spridas i rymden.

Vilket samband gäller mellan period och frekvens?

Frekvens är antal svängningar per sekund: f = 1/T, där T är periodtiden, dvs hur lång en period är.

När uppstår resonans?

Resonans är ett fysiskt fenomen som uppstår när vibrationer träffar något som har samma egenfrekvens, så att det också börjar vibrera. Det är som en gunga. Knuffa gungan lite försiktigt, så att knuffarna passar gungans egenfrekvens.

Vad betyder longitudinell och transversell våg?

Transversella vågor har vågrörelsen vinkelrätt mot vågens utbredningsriktning, som vibration i en sträng eller vågor på vatten. Longitudinella vågor har vågrörelsen längs med vågens utbredningsriktning, som ljudvågor eller vågor i en lång fjäder.

Vad betyder longitudinella?

Longitudinell kan syfta på: Longitudinell våg – en våg där punkterna i vågmediet svänger i vågens utbredningsriktning. Longitud – öst-västlig riktning i geografiska sammanhang. Longitudinell studie – inom statistik: undersökning över en viss tid där man följer upp studieobjekten och gör upprepade mätningar på dem.

Hur räknar man Periodtiden?

Hur beräknar man Periodtiden?

T i din formel är periodtiden. Detta samband inser du genom att våglängden är längden mellan två på varandra följande vågtoppar. T är tiden mellan dem. Så 0.02 m/s = f×0.01m →f=0.020.01=2?

Share this post