Blogga

Vilka etiska dilemman kan uppsta nar man arbetar med interkulturell pedagogik i forskolan?

Vilka etiska dilemman kan uppstå när man arbetar med interkulturell pedagogik i förskolan?

Förskolan står inför en utmaning där det gäller för pedagogerna att ta tillvara på och lyfta många olika kulturer i verksamheten. Som tidigare har förklarats kan detta dock bli problematiskt eftersom förskollärare ofta saknar en djupare förståelse för kulturella skillnader.

Vad är skillnaden på mångkulturell kommunikation och interkulturell kommunikation?

Ordet interkulturell står här för beskrivningen av hur olika personer interagerar med varandra. Interkulturell står, till skillnad från mångkulturell, för interaktion. Medan mångkulturell beskriver ett tillstånd, så beskrivs interkulturell en handling, en rörelse. Vill du läsa mer om ett interkulturellt perspektiv?

Vad är ett interkulturellt perspektiv?

Interkulturellt förhållningssätt förutsätter perspektivskifte, dialog och samarbete. Skilda erfarenheter och åsiktsskillnader bör inte gömmas undan utan ska synliggöras och användas för att ifrågasätta dominerande tolkningsramar, arbetssätt och normer, poängterar Avery med hänvisning till tidigare forskning.

Hur ser det ut på din förskola med interkulturellt förhållningssätt?

Enligt Skolverket innebär ett interkulturellt förhållningssätt att förskolan ser alla språk och kulturella perspektiv som viktiga. Det förutsätter att man dels är medveten om sin egen kultur och med detta som bakgrund möter andra med respekt och utan fördomar.

Vad innebär interkultur?

Interkulturalitet är ett begrepp som antyder en process, ett gränsöverskridande, interaktion och ömsesidighet, samtidigt som det inbegriper kvalitativa och värdemässiga aspekter på möten mellan olika personer.

Vad är mångkulturell kommunikation?

Kultur och etnicitet påverkar – Vi behöver förstå att den mångkulturella marknaden i Sverige inte är homogen. Kultur och etnicitet påverkar hur vi uppfattar kommunikation och påverkar livsstil, konsumtionsmönster och medievanor. Även produktbehovet kan skilja sig åt.

Vad menas med interkulturell kommunikation?

Interkulturell kommunikation är den kommunikation som sker mellan människor med olika kulturell bakgrund. Det handlar om att förhålla sig till sin egen och andras kultur och om att medvetandegöra den variation som finns i våra kontakter.

Vad är skillnaden mellan mångkulturalitet och interkulturalitet?

Vi möter ofta begreppen mångkulturalitet och interkulturalitet. Hur ska dessa båda begrepp förstås i förhållande till varandra? Att bedriva en mångkulturell förskola innebär att många olika kulturer finns representerade, interkulturalitet handlar om att alla dessa kulturer får möjlighet att agera tillsammans.

Vad är grundtanken med det interkulturella synsättet?

Vård och omsorg ur ett interkulturellt perspektiv innebär att vara medveten om vilka specifika förutsättningar som kan finnas i mötet med patient, brukare eller anhöriga. De professionella behöver ha insikt om hur de egna föreställningarna och kulturella referensramarna färgar mötet.

Share this post