Trendig

Nar uppstod funktionalismen?

När uppstod funktionalismen?

Efter första världskriget fick funktionalismen genomslag i Europa. Stilen var en yttring av den sedan tidigare rådande modernismen och förespråkades bland annat av fransk-schweiziske arkitekten Le Corbusier och Bauhaus, konstskolan för formgivning och arkitektur i Tyskland.

Vad är grundtanken i funktionalismen?

Grundtanken är att delarna i en helhet eller i ett system är funktionella i betydelsen avpassade för helheten och för dennas ändamål. Man kan därför inte förklara deras form och verkningssätt genom att hänvisa till att de och de förhållandena gjort att de ser ut och fungerar som de gör.

När var funktionalismen?

Funktionalism – i vardagligt tal kallad ”funkis” – fick sitt genombrott i Sverige i och med Stockholmsutställningen 1930. Funktionalismen var vårt lands version av den allmänna modernistiska stilströmningen på kontinenten och i Nordamerika.

När var det Funkis?

Funkis (1930-talet) Sol och luft var ledorden för den funktionalistiska filosofin. Funkishusens slätputsade fasader, geometriska volymer och stora glasytor speglade en önskan om stilrena, maskintillverkade bostäder för en rationell och sund framtid.

Vad är Strukturalistisk metod?

Strukturalistisk metod går ut på att jämföra teckens betydelse ( symbolers innebörd) genom att se dem som delar av strukturer (eller system) av teckengrupper (symbolsystem). Varje tecken är meningsbärande, och får sin betydelse genom sin funktion för strukturen och relation till andra tecken.

Vad gjorde strukturalismen mot språket?

Varje tecken är meningsbärande, och får sin betydelse genom sin funktion för strukturen och relation till andra tecken. Strukturalismen bröt mot synsättet att språket utgjordes av självständiga delar, och fokuserade på samband och förhållanden.

Vad är den psykologiska skolan strukturalism?

Den psykologiska skolan strukturalism utvecklades främst av Wilhelm Wundt (1832–1920) och Edward B. Titchener (1867–1927) i slutet av 1800-talet. De använde sig av introspektion i analysen av medvetandets grundläggande element.

Share this post