Ny

Vad ar en nyreligios rorelse?

Vad är en nyreligiös rörelse?

Dessa rörelser betonar att människan har förlorat kontakten med det gudomliga i sin strävan efter att nå materiella fördelar. Den rådande sociala ordningen är därför på avvägar från det som ursprungligen var den gudomliga avsikten.

Vad är det för skillnad mellan en sekt rörelse samfund och religion?

Sekt – ett laddat begrepp Benämningens negativa och känsliga laddning gör att flera religiösa rörelser försöker undvika att bli kallade för sekt. Då sekter skiljer sig från samhällets uttalade trosuppfattning kan det göra att sekten verkar kontroversiell av allmänheten.

Vad betyder en sekt?

Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende inom sekten är ett prästerskap. Sekten är etisk och asketisk, det vill säga att sekten har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp för att förbättra sig själva.

Hur vet man att man är i en sekt?

secta, vilket betyder parti, som betecknar en religiös inriktning. Det kan också användas om politiska grupperingar. Vidare definieras sekt som en religiös grupp som markant avviker från den eller de religiösa huvudlinjerna i ett samhälle. Sekter förknippas vanligtvis med extrema åsikter, slutenhet och fundamentalism.

Vad är det för skillnad på den vanliga verkligheten och den ockulta?

Gemensamt för ockultismen och ockulta rörelser är deras tro på att det bortom den synliga verkligheten finns krafter som människan kan utnyttja. Ockultism är esoterisk med vilket menas att läran vänder sig till en mindre krets av invigda eller lärjungar (t. ex. inom en filosofisk skola eller ett ordenssällskap).

Vad är en destruktiv rörelse?

Destruktiva sekter förekommer utomlands men verkar också i Sverige. Karakteristiskt för destruktiva sekter är att de har en antidemokratisk prägel, där tankar, känslor och handlande toppstyrs. Ifrågasättande får inte förekomma och insyn förhindras.

Vad är en manipulativ sekt?

Manipulativa sekter – t. ex. Scientologikyrkan, Familjefed- erationen och Jehovas vittnen. Till denna grupp hör också kommersiella rörelser som Amway, Herbalife och Nature´s Own.

Share this post