Frågor

Hur framstalls religion i media?

Hur framställs religion i media?

Genom att undersöka hur muslimer framställs genom olika former av medier som film, tv, musik och radio kan eleverna ur olika perspektiv få syn på en bredd av existerande uppfattningar som finns om religionen, och på så sätt utveckla ett kritiskt förhållningssätt till mediers skildringar.

På vilket sätt kan religionen bidra till samhället?

Många hanterar dessa förflyttningar med religionens hjälp. I dessa fall kan religiös identifikation bidra till en positionering i syfte att visa både på självständighet och status. Detta kan i sin tur utveckla känslan av värdighet och självständighet i förhållande till nya omgivningar.

Hur förhåller sig religion och kultur till varandra?

En av de absolut viktigaste aspekterna inom en kultur, är religionen. Den präglar inte bara folks tro utan är också en ledare när det gäller traditioner, seder, klädsel, barnafödande och högtider.

Hur muslimer framställs i media?

– Textanalysen visar att de allra flesta artiklar där muslimer/islam nämns rör utrikesnyheter och handlar om ämnen som berör antingen säkerhet, terror och militära insatser eller islamofobi/hat mot muslimer. Ofta används islam som en gruppmarkör, till exempel för att skilja på olika stridande grupper.

Hur beskrivs islam i media?

Den bild av islam som visas upp är i huvudsak negativ, och våld, krig, kvinnoförtryck och politiskt förtryck beskrivs som utfört i islams namn (Hvitfelt 1998). Även Göran Leth och Torsten Thuréns bok 11 september 2001: en undersökning av informationsförmedling och åsiktsbildning i svenska medier bör omnämnas här.

Hur kan man se att det finns religion i samhället?

I de civila sammanslutningarna kan ofta andra sidor av ens personlighet utvecklas jämfört med vad som sker i förvärvsarbetet. Religionen är den starkaste värdeförmedlande kraften i samhället. I religionsutövandet förmedlas värderingar i undervisning och berättelser, i ritualer och traditioner, i sång, musik och konst.

Det finns ingen tidi- gare forskning som undersökt hur de olika världsreligionerna framställs i media och det är egentligen underligt. Eftersom vi lever i ett samhälle där religion oftast anses vara något väldigt privat så formar naturligtivs medierna bilden av de olika religionerna.

Share this post