Innehållsförteckning
Hur påverkar filter oss?
Filter på sociala medier låter oss också ändra vårt utseende för att härma orealistiska skönhetsideal genom att ta bort skönhetsfläckar, göra hudfärg ljusare, ögonfransar längre – listan tar aldrig slut. Att ta selfies och använda filter kan vara en källa till kreativitet och självuttryck.
Sociala medier kan leda till ohälsa på grund av den ständiga information om kroppsidealet som sprids samt om det psykiska och fysiska idealet påverkas. Detta påverkar hälsan och leder till riskfaktor för stress (Carlsson, 2010).
Vilken roll spelar sociala medier i ditt liv?
Man skapar sig ett nätverk genom Facebook och upplever att detta sätt att kommunicera känns smidigt och stärker banden mellan människor. Studier har visat att Facebook-användare och de som är aktiva på andra sociala medier har fler nära relationer med människor än de som ej använder sociala medier.
Varför tar vi selfies?
De fungerar som en viktig pusselbit i den visuella kommunikationen och stärker gemenskapen med andra, både på nätet och i ”köttvärlden”. – Vi såg att selfies fungerar som ett lekfullt utbyte av visuell information, samtidigt som det är ett sätt att uttrycka sig och kommunicera med andra.
Hur påverkas vi av filterbubblor?
Enligt Pariser kan effekten av filterbubblor påverka diskursen negativt, medan andra menar att effekten är minimal. Han har därför uppmanat internetjättarna att ta ansvar för att ändra sina algoritmer så att de också visar nyheter som ger uttryck för andra perspektiv och viktiga nyheter.
Vad kan du göra för att undvika en filterbubbla?
Ett bra sätt att spräcka filterbubblan är att prenumerera på tjänster som samlar in nyheter och information från ett brett utbud av källor och perspektiv. RSS-flöden, forum och mailinglistor med en bred samling åsikter och teman kan hjälpa dig att komma ut ur din bubbla.
Vad innebär filterbubblor?
Idén om filterbubblor kommer från journalisten Eli Pariser, och går ut på att algoritmer på nätet filtrerar information utifrån tidigare sökningar. Detta skulle i förlängningen innebära att vi omsluts av information som enbart stämmer överens med våra befintliga åsikter, i en slags bubbla.