Allmänning

Varfor vill man vacka barns intresse for olika kulturer och mangfald?

Varför vill man väcka barns intresse för olika kulturer och mångfald?

I förskolan ska barnen få förutsättningar att utveckla sin kulturella identitet. De ska också få förståelse för andra kulturer, människors olika värderingar och levnadsförhållanden.

Vilken mångfald?

När mångfald omtalas i kulturpolitiska skrivelser under 2000-talet åsyftas framförallt följande tre områden: 1) mångfald av konstnärliga uttryck och utbud av kultur, 2) etnisk och kulturell mångfald samt 3) att alla, oavsett ålder, funktionsnedsättning, bostadsort, kön, könsidentitet, könsuttryck, etnicitet eller …

Hur jobbar man med mångfald?

Med mångfald på jobbet tar ni vara på kompetens och ökar möjligheterna till innovation och tillväxt. Dessutom är ni enligt lag skyldiga att undvika diskriminering….Mångfald – därför är det viktigt

  1. bedöma personer utifrån deras kompetens,
  2. behandla alla med respekt,
  3. ge alla lika rättigheter och möjligheter.

Vilka problem med hur pedagogerna arbetar med mångkultur lyfter Lunneblad fram?

Lunneblads forskning visar att pedagoger i svensk förskola snarare arbetar monokulturellt än mångkulturellt, samt att deras arbete styrs av traditioner och inte av intentionerna i läroplanen för förskolan (Skolverket, 2016).

Det bygger på ömsesidighet och social interaktion, med respekt för varandra och olika kulturer. Kommunikationen präglas av jämlikhet och öppenhet för varandras olikheter och behov. Olikheter tas till vara i undervisningen, och utgångspunkten är integration genom olikhet.

Vad är mångkultur i förskolan?

2.3 Mångkultur i förskolan historiskt sätt I läroplanen för förskolan uttrycks det att förskolan är en social och kulturell mötesplats som skall förbereda barnen för ett liv i ett internationaliserat samhälle. I uppdraget ingår som sagt att överföra ett kulturarv som att utveckla känslan och respekt för andra kulturer.

Share this post