Rekommendationer

Hur kommer det sig att vi fortsatter anvanda olja trots nackdelarna?

Hur kommer det sig att vi fortsätter använda olja trots nackdelarna?

Hur kommer det sig att vi fortsätter att använda olja trots nackdelarna? För den har även många fördelar. Oljan används som energibärare för nästan alla typer av transporter, som bensin och dieselolja.

Hur länge kommer vi att ha kvar oljan?

Att olja nybildas är väl inget nytt, men inte i den takt som det för närvarande förbrukas! Mer än 60 procent av den energi som produceras i världen kommer från olja och naturgas. Och med nuvarande förbrukning anses jordens oljeresurser vara uttömda om 50-60 år.

När fossila bränslen tar slut?

Om ingen drastisk förändring inträffar skulle världen – oavsett oljepris – drabbas av oljebrist före 2030. Ökad kunskap om jordens geologiska förhållanden och allt mer sofistikerad teknik för oljeprospektering har ständigt flyttat fram gränsen för hur länge jordens oljeresurser kommer att räcka.

Hur får man upp olja från havsbotten?

Olja utvinns som råolja från jorden med hjälp av stora borr, som finns på borrplattformar ute på havet. Den olja som borras upp kallas råolja och kan inte användas i befintlig form. Råoljan måste först raffineras på ett raffinaderi, där råoljan omvandlas till den olja vi använder till bensin, diesel och eldningsolja.

Varför finns inte olja i Sverige?

Det finns vissa fyndigheter av olja i Sverige och begränsad utvinning har gjorts genom historien, till exempel på Gotland, men ingenting storskaligt. Däremot importerar vi miljontals kubikmeter råolja varje år från främst Ryssland och Norge. Denna lastas av till ett flertal raffinaderier längs med den svenska kusten.

Hur stora oljereserver finns det?

Land Återstående olja
1 Saudiarabien 260 miljarder fat
2 Iran 126 miljarder fat
3 Irak 115 miljarder fat
4 Kuwait 101 miljarder fat

Hur får man ut energi från olja?

När människan upptäckte den här kemiska energin som låg lagrad i fossila bränslen, grävde de upp kolet, pumpade ut oljan och extraherade naturgasen. Förbränning av fossila bränslen frigör stora mängder värmeenergi. Kol och oljekraftverk använder den här energin och omvandlar den till elektrisk energi.

Share this post