Ny

Ar Wikipedia vinklad?

Är Wikipedia vinklad?

De kom fram till att artiklarna på Wikipedia var långt mer vinklade än Britannicas – hela 73 procent innehöll värdeladdade ord jämfört med 34 procent i Britannica. På basen av deras forskning verkade artiklarna i Wikipedia vara mer vänstervridna ideologiskt än artiklarna i Britannica.

Vad är en pålitlig källa?

För att betraktas som trovärdig ska en källa vara publicerad, exempelvis i en bok (ej självpublicerad på eget förlag), en tidskrift eller av en större organisation, vara författad av en expert på ämnet och granskad av en utgivare eller av en annan expert.

Hur vet man vad som är en pålitlig källa?

För att ta reda på om en källa är trovärdig måste vi systematiskt ställa frågor om källans innehåll, upphov och syfte. Hur ska vi använda källan? Vi måste också utöver detta ta reda på om källan är relevant för vårt syfte. Vilken typ av uppgift ska vi lösa och vad är det egentligen vi letar efter?

Vem är ansvarig för Wikipedia?

Wikipedia har varken anställda eller redaktörer som förhandsgranskar redigeringar. Alla bidrag kvalitetskontrolleras av frivilliga. Wikipedia drivs av Wikimedia Foundation, en ideell stiftelse utan publicistiskt ansvar.

Vilka källor använder Wikipedia?

När man använder Wikipedia som källa i tidningar, böcker, uppsatser eller i andra sammanhang, bör man ha i åtanke Wikipedias speciella egenskaper jämfört med traditionella typer av källor, såsom exempelvis tryckta uppslagsverk som inte kan ändras från dag till dag eller webbplatser som har en entydig avsändare.

Vilka kriterier är viktigast inom Wikipedia?

De fem grundprinciperna är:

  • Wikipedia är ett uppslagsverk. Allt innehåll i artiklarna kräver verifierbarhet genom att man anger källor för innehållet.
  • Wikipedia tar inte ställning.
  • Wikipedia har ett fritt innehåll.
  • Wikipedia förutsätter gott uppförande.
  • Wikipedia har inga fasta regler.

Vilka nyhetskällor kan du lita på varför?

Du kan också kontrollera med andra nyhetskällor, men när det gäller dagsaktuella nyheter från andra delar av världen är olika tidningar ofta beroende av samma grundkälla, en av de globalt verkande nyhetsbyråerna.

Är Wikipedia fristående?

Svar: Ja, eftersom Wikipedia ligger under en fri licens.

Share this post