Frågor

Vad betyder krockkudden?

Vad betyder krockkudden?

Krockkudde, eller airbag, är en säkerhetsanordning i bilar i form av en gömd uppblåsbar ballong som sitter framför framsätena, avsedd att snabbt fyllas med luft eller gas efter en kollision för att skydda passagerarna mot att slå i instrumentbrädet eller vindrutan.

När löser en airbag ut?

Krockkudden aktiveras av krocksensorer och börjar fyllas med gas i ett tidigt skede av en kollision. Krockkudden fylls på cirka 0,03 sekunder. Den uppblåsta krockkudden hindrar huvudet och bröstkorgen från att slå i ratten eller instrumentpanelen. Direkt efter uppblåsningen börjar krockkudden att tömmas på gas.

Hur stavas airbag?

På svenska kallas den kuddliknande säck som ingår i säkerhetssystem på bilar för krockkudde. Men även den engelska termen airbag används, och finns med i Svenska Akademiens ordlista. S-plural, airbags, är den klart vanligaste böjningsformen, men även airbagar förekommer.

Vad betyder att lida?

Lidande är inte lätt att definiera. Ofta anser man det vara motsatsen till njutning eller hälsa. Det är definitivt inte smärta, eftersom smärta är ett rent fysiologiskt fenomen, och smärta i vissa fall (masochism) kan lindra lidande. Lidande är att inte kunna acceptera verkligheten som den är och vilja ändra den.

Var sitter krockkudden?

Krockkuddar är en del av bilens säkerhetssystem Men en inkopplad krockkudde på passagerarplatsen1 kan vara livsfarlig för ett barn. Däremot är sidokrockkuddar ingen fara för barn i bilbarnstol. Passagerarplats är övriga platser i bilen förutom förarplatsen, både i framsätet och i baksätet.

Vad betyder åktur?

Ordet åktur är en synonym till skjuts och tripp och kan beskrivas som ”kort färd med fordon för nöjes skull”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av åktur samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vad krävs för att airbag ska lösa ut?

Vilken hastighet krävs vid en kollision för att krockkuddarna ska blåsas upp? Krockkuddarna blåses upp vid kollisioner som sker i 20-30 km/h eller högre. Vid väldigt små kollisioner, exempelvis om du kommer i kontakt med framförvarande fordon vid krypkörning, blåses alltså inte krockkuddarna upp.

Vad betyder ordet Masse?

En Masse betyder i stort sett samma sak som i stor mängd.

Share this post