Allmänning

Vad innebar begreppen funktionsformaga?

Vad innebär begreppen funktionsförmåga?

1. Fysisk funktionsförmåga omfattar de fysiska funktioner som påverkar människans förmåga att klara av vardagliga sysslor. 2. Kognitiv funktionsförmåga omfattar minnet, inlärningsförmågan,processering av information, styrning av handlingarna och språkliga funktioner.

Vad är nedsatt funktionsförmåga?

Funktionsnedsättning definieras som nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Funktionsnedsättning uppstår till följd av en medfödd eller förvärvad skada. Sådana skador, tillstånd eller sjukdomar kan vara av bestående eller övergående natur.

Hur kan funktionsförmågan stärkas?

För de flesta personer med funktionsnedsättning är det viktigt att personer i omgivningen, både närstående och professionella, är lyhörda och har förmåga att ge rätt stöd. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite. Individens funktionsförmåga bör utgöra grund för anpassning både av både miljö och bemötande.

Vad är fysiska funktioner?

Fysiska funktioner innefattar kardiovaskulära (hjärta och kärl) och respiratoriska (andning) funktioner, muskelstyrka och uthållighet, kroppssammansättning och rörlighet.

Vad är skillnaden mellan psykiska funktionsnedsättningar och psykiska funktionshinder?

Funktionsnedsättning innebär nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Begreppet funktionshinder (på engelska ”disability”) däremot hänvisar till relationen mellan den omgivande miljön och individen.

Hur man möter och kommunicerar med människor som har olika psykiska funktionsnedsättningar?

Ett professionellt bemötande präglas av respekt, ödmjukhet och empati. Så skapas och bevaras en förtroendefull relation i kontakten med personer som har en funktionsnedsättning. Det handlar också om att personalen ska uttrycka sig sakligt och tydligt för att den enskilde ska förstå.

Vilka attityder och värderingar möter människor med funktionsnedsättning funktionsvariationer?

Ett stort problem för människor som lever med någon sorts handikapp eller funktionsnedsättning är attityderna man möter i samhället. Många utsätts i vardagen för våld, trakasserier eller dåligt bemötande.

Share this post