Allmänning

Vem utfardar YKB bevis?

Vem utfärdar YKB bevis?

För att få utföra persontransporter och godstransporter med buss och lastbil krävs yrkesförarkompetens. Transportstyrelsen ansvarar för provet men du gör det hos Trafikverket. Information om kraven för att få yrkeskompetensbevis finns på Transportstyrelsens webbplats.

Vilken myndighet utfärdar yrkeskompetensbeviset?

Transportstyrelsen ska utfärda yrkeskompetensbevis till en förare som genomgått föreskriven grundutbildning eller fortbildning om denne har giltigt körkort med den körkortsbehörighet som yrkeskompetensbeviset avser.

Hur lång tid tar det innan man får YKB?

Efter ett par dagar rapporterar utbildaren din genomförda utbildning till Transportstyrelsen så tillverkas ditt YKB-kort och skickas till dig med posten.

Hur vet jag vilka YKB kurser jag gått?

Om du har gått delkurser hos olika utbildningsanordnare ska du kunna visa intyg för tidigare genomförda delkurser innan den sista delkursen genomförs. Ett yrkeskompetensbevis utfärdas sedan utbildningssamordnaren rapporterat in genomförd utbildning till Transportstyrelsen.

Hur vet man vilka YKB kurser man gått?

Du kan läsa mer om TYAs YKB-kurser på kurssidorna. På Transportstyrelsens hemsida hittar du en förteckning över godkända utbildare. En branschöverenskommelse har slutits mellan TYA, SÅ, STR, NTF, Volvo och Scania. I den anges vad de olika delkurserna ska innehålla.

Kan man se vilka YKB kurser man gått?

Vilken myndighet utfärdar trafiktillstånd?

Trafikverket Förarprov ansvarar för kunskaps- och körprov för körkort, taxiförarlegitimation, kunskapsprov för yrkeskunnande för trafiktillstånd och yrkesförarkompetens. Hos Transportstyrelsen ansöker du om körkortstillstånd och handledarbevis.

Vilka YKB kurser finns det?

YKB grund 140 timmar eller YKB intensiv fortbildning 35 timmar. Vi har samlat flera av Sveriges bästa YKB utbildningar. YKB står för yrkeskompetensutbildning och är en relativt ny lagstiftning som innebär att alla yrkesförare måste gå en YKB-utbildning för att få köra tyngre fordon såsom lastbil och buss.

Share this post