Rekommendationer

Hur manga ar radda for tandlakaren?

Hur många är rädda för tandläkaren?

Så många som varannan vuxen svensk känner oro inför sitt tandläkarbesök. Ungefär fem procent alla vuxna lider av en så pass svår fobi att de helt enkelt undviker att gå till tandläkaren. Något som i sig leder till att eventuella problem kan växa sig större och behovet av behandling ökar.

Hur vanligt är tandvårdsrädsla?

Du är inte ensam. Cirka fem procent av den vuxna befolkningen har sådan ångest inför tandvård att de helt eller delvis undviker den. Därför har vi inom Västra Götalandsregionen tagit fram en effektiv behandling av svår tandvårdsrädsla hos vuxna.

Hur fungerar Teamtandvård?

Teamtandvård innebär att olika yrkeskategorier samarbetar kring dig som patient. Det gör att du får träffa den som är lämpligast beroende på de behov du har. Tandläkarna kan ägna sig åt avancerad tandvård till vuxna medan framförallt tandhygienisterna tar hand om barn och ungdomar och de friskare patienterna.

Vad beror tandvårdsrädsla på?

I diskussionen om vad som gör att man blir tandvårdsrädd ingår att man lär sig att vara rädd, genom egna upplevelser eller genom andra. Majoriteten av de som är tandvårdsrädda rapporterar ett ursprung av rädslan i egna negativa upplevelser i tandvården, ofta är smärta iblandat.

Vad är det viktigaste inom Teamtandvården?

Teamtandvård innebär i korthet att den som kan utföra arbetet ska få möjlighet att göra det och strävan är att så många som möjligt ska få tillfälle och ges möjlighet att arbeta på toppen av sin kompetensnivå.

Vilka möjligheter ser ni med Teamtandvård?

Mindre stress, roligare arbete, mer motiverad personal, högre intäkter/god ekonomi, ökad patientsäkerhet, ökad kvalité´, ökad tid för samtal med patienten, alla strävar åt samma håll, ökat engagemang från tandsköterskan, bättre patientomhändertagande, bättre ergonomi, borde bli bättre löneutveckling, ökad …

Vilka tips har du till någon som är rädd för att gå till tandläkaren?

Vi hjälper dig att övervinna din rädsla, med fem användbara tips!

  1. Berätta om din tandvårdsrädsla. Berätta om din oro när du bokar din tandläkartid.
  2. Be om lugnande medel.
  3. Ha med sällskap och kom i tid.
  4. Lyssna på något du tycker om.
  5. Skäms inte för din rädsla.

Share this post