Blogga

Kan man byta efternamn nar man gifter sig?

Kan man byta efternamn när man gifter sig?

Vid giftermål är det många som väljer att byta efternamn för att använda samma som maken eller makan. Detta görs inte automatiskt när du gifter dig utan du behöver fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida. Det är avgiftsfritt och går att göra antingen efter eller inför vigseln.

Kan du ändra ditt efternamn eller ett barns efternamn?

Möjligheten att ändra ett efternamns genusform är könsneutral, du kan alltså ändra till den maskulina eller den feminina namnformen oavsett vilket kön du har. Ansök på blanketten. Ansökan är avgiftsfri. Ladda ner blanketten SKV 7502 för att ansöka om att ändra ditt efternamn eller ett barns efternamn.

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro 5194-7273.

Hur kan du byta efternamn?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

Hur sker byte av namn hos Skatteverket?

Byte av namn sker hos Skatteverket. Alla ändringar av namn sker idag hos Skatteverket. Detta gäller både gamla och nya ärende samt oavsett om det är förnamn eller efternamn du vill byta. Tidigare hanterades vissa namn av Patent- och Registreringsverket, men efter den 1 juli 2017 är det alltså Skatteverket som hanterar alla namnändringar.

Kan du ansöka om namn hos Skatteverket?

Du ansöker om namn hos Skatteverket. Vissa ansökningar har en avgift, medan andra är avgiftsfria. Du ansöker på olika blanketter beroende på vilken ändring du vill göra. Du som är över 18 år kan ansöka om att byta förnamn eller tilltalsnamn utan blankett genom att logga in.

Hur länge gäller namnbyten?

Handläggningstider för namnbyten 1 Förnamn, cirka en månad 2 Efternamn utan avgift, cirka 4 veckor 3 Efternamn med avgift, en till två månader 4 Nybildade efternamn, två till tre månader

Share this post