Ny

Har svart med relationer?

Har svårt med relationer?

Om du tycker relationer känns svårt finns det hjälp att få. Ibland kan du behöva arbeta med saker i dig själv, som att bearbeta dina erfarenheter, få stöd i att bygga upp självkänslan eller hitta en trygghet i att dina gränser måste respekteras.

Varför kan jag inte släppa in någon?

Min antagande är att när vi inte vågar släppa människor in på livet är för att vi är rädda för att något ska hända oss. Det vanligaste rädsla när det handlar om nära relationer är att vi kan bli svikna. Därför är det viktigt att du börjar med att observera dig själv och lär känna din egen rädsla för att bli sviken.

Vad händer utan fysisk närhet?

Beröring och närhet är bokstavligen livsviktigt. Det menar neurofysiologen och forskaren Helena Backlund Wasling: – Ett liv utan närhet och utanför ett socialt sammanhang, ökar risken att dö i förtid. Huden fyller många funktioner. Den är ett fantastiskt skydd som dessutom bildar D-vitamin.

Om det känns svårt med nära relationer så kan ett första steg vara att försöka sätta ord på vad som känns svårt för just dig. Det är ofta flera olika saker som påverkar oss i våra relationer och därför kan det vara bra att försöka reda ut vad svårigheterna egentligen handlar om.

Får ångest av min sambo?

Har du talat om för din sambo att du är rädd för att själv dras med i depressionen? Om inte, kan det vara en god idé att göra det. Det handlar inte om att skuldbelägga din sambo på något vis, utan få honom att förstå varför du då och då reagerar negativt på hans mående och hur du skulle vilja ha det istället.

Får ångest av nära relationer?

En inre känsla av att inte fungera som alla andra och heller inte vara accepterad av omgivningen bidrar till att ångesten blir ännu större (Carrara et al ., 2019). Även den som lever tillsammans med en person som lider av ångest kan bli direkt påverkad av den psykiska ohälsan (Priestley, McPherson & Davies, 2017).

Share this post