Allmänning

Vad gor Medieombudsmannen?

Vad gör Medieombudsmannen?

Kränkningar på internet prövas av Medieombudsmannen Känner du dig personligen kränkt eller utpekad av något som publicerats eller sänts på internet ska du anmäla publiceringen till Medieombudsmannen. Granskningsnämnden prövar inte innehåll på internet mot privatlivsbestämmelsen.

Vad är mediernas Etiknämnd?

Mediernas Etiknämnd, som 1 januari 2020 ersatte Pressens Opinionsnämnd, är det medieetiska systemets beslutande organ. Nämnden är sammansatt av representanter för allmänheten och medierna och leds av erfarna jurister.

Hur gör man för att anmäla ett TV program?

Om du tycker att ett program eller inslag bryter mot de regler och bestämmelser som finns för radio och tv kan du göra en anmälan till Granskningsnämnden, ett självständigt beslutsorgan inom Myndigheten för press, radio och tv. En anmälan görs enklast på myndigheten för press, radio och tv:s hemsida.

Vilka uppgifter har Pressens Opinionsnämnd?

Anmälningar av publicerat material går först till allmänhetens pressombudsman (PO) som väljer om anmälningen ska avskrivas eller gå vidare till PON. Om pressombudsmannen skickat ett ärende vidare till nämnden, granskar nämnden ärendet och friar eller fäller tidningen bakom publiceringen.

Vad har Pressens Opinionsnämnd för uppgifter?

Pressens Opinionsnämnd (PON) grundades 1916 och hade länge ensam kontroll över pressetiken i tryckta periodiska skrifter. 1969 utökades det pressetiska systemet genom inrättandet av Allmänhetens pressombudsman (PO). PO och PON utgör idag ett tvåinstanssystem för kontroll av efterlevnaden av de pressetiska reglerna.

Vilka sitter i granskningsnämnden?

Ledamöter: justitierådet Dag Mattsson (ordförande) bankjuristen Ulrika Hansson. journalisten Clas Barkman.

Vad kan man anmäla till granskningsnämnden?

Du som mediekonsument kan bidra till granskningen av radio- och tv-kanaler genom att anmäla program du tycker bryter mot gällande regler. Din anmälan utgör underlag för granskningsnämndens arbete och kan bidra till att reglerna följs bättre.

Vad gör PO respektive PON?

PO och PON utgör idag ett tvåinstanssystem för kontroll av efterlevnaden av de pressetiska reglerna. Det pressetiska systemet syftar i första hand till att utreda anmälningar från privatpersoner som har blivit utpekade på ett kränkande eller nedsättande sätt med namn, bild eller andra uppgifter om deras person.

Vad gör pressombudsman?

Allmänhetens Pressombudsman (PO) hjälper personer som känner sig utsatta för oförsvarliga publicitetsskador genom det som skrivits om dem i papperstidningar eller tidningars hemsidor. Den som känner sig personligen kränkt eller på annat sätt orättvist behandlad i en tidningspublicering kan vända sig till PO.

Share this post