Allmänning

Vem ska gora risk och konsekvensanalys?

Vem ska göra risk och konsekvensanalys?

Beskriv här bakgrunden till varför risk- och konsekvensanalys genomförs. Arbetsgivaren är den som har huvudansvaret för arbetsmiljö. T ex Arbetsmiljöverkets föreskrift om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) beskriver hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt ansvar.

Vad är en risk och konsekvensanalys?

En risk och konsekvensanalys är ett vedertaget sätt för att identifiera och bedöma risker och dess efterföljande negativa påverkan på ett företag, del av företagets verksamhet eller ett projekt.

Vad krävs för en uppgiftsfördelning?

Uppgiftsfördelningen ska dokumenteras skriftligt om det finns minst tio arbetstagare i er verksamhet. Ni ska se till att de som fått uppgifter i arbetsmiljöarbetet har befogenheter och resurser för att kunna utföra tilldelade uppgifter. Med befogenheter avses rätt att fatta beslut och att vidta åtgärder.

Vem ska vara med på riskbedömning?

Arbetstagare, skyddsombud och elevskyddsombud ska ges möjlig het att medverka när riskbedömning och handlingsplan görs. Om kompetens saknas inom den egna verksamheten för att göra riskbedömning och ta fram handlingsplan ska företagshälsovården eller motsvarande sakkunnig hjälp utifrån anlitas.

Vilka är de fyra återkommande stegen i SAM?

Riskbedömning kan alltså beskrivas som en process i de fyra stegen: undersöka – riskbedöma – åtgärda och kontrollera. Det ska göras regelbundet av arbetsgivare och anställda eller fackliga representanter tillsammans. Då får man ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM).

Varför riskbedöma?

Riskbedömning är att bedöma de risker som har identifierats i verksamheten för att värdera om riskerna är allvarliga eller inte. Att bedöma risker är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.

Vad är en arbetsmiljörisk?

Det finns många arbetsmiljörisker på alla arbetsplatser relaterade till HMS som varje VD bör ta hänsyn till. Att vara medveten om vilka arbetsolyckor är vanligast och att se över vilka potentiella arbetsmiljörisker som finns, kan vara till…

Vad tjänar samerna pengar på?

Renskötseln av idag är främst inriktad på köttproduktion. Tämjda renar används numera mest inom turismen eller för ”renrace”. Renskötseln spelar fortfarande stor roll i den samiska kulturen. Den är en traditionsbärare med stort symbolvärde.

Hur delegera arbetsmiljöansvar?

Fördelningen av arbetsmiljöuppgifter bör innehålla:

  1. från vem, och till vem, som uppgifterna delegeras.
  2. en definition av ansvars- och verksamhetsområdet.
  3. en beskrivning av de arbetsmiljöuppgifter som fördelas.
  4. eventuell möjlighet att fördela uppgifterna vidare.
  5. befogenheter och resurser.

Vem kan ha arbetsmiljöansvar?

Ytterst är det VD som har arbetsmiljöansvaret för verksamheten och det säger sig själv att man som VD inte kan göra allt arbetsmiljöarbete på egen hand. Arbetet brukar därför fördelas till flera chefer och arbetsledare, men kan också fördelas till enskilda arbetstagare eller speciella befattningar.

Share this post